PUHAČKI ORKESTAR DVD-a OGULIN

1009872_468733613219570_46790518_n

Adresa: Bernardina Frankopana 18, 47300 Ogulin

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: MATE VUČIĆ, 098 / 9831 – 081

Ime i prezime tajnika udruge: MARINKO MILOŠ, 095 / 9087 – 946

Broj članova udruge: 33

Voditelj orkestra: IVAN MASTEN

E-mail adresa: orkestar.ogulin@gmail.com

OIB udruge: 69078721288

Puhački orkestar DVD-a Ogulin je glazbena sekcija Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ogulin, a nastao je s ciljem poticanja, pomaganja i razvijanja amaterskog bavljenja glazbom. Puhački orkestar djeluje u okviru DVD-a Ogulin već više od 140 godina i neizostavni je dio glazbenog i kulturnog identiteta grada Ogulina.

Zbog nedostatka dokumentacije ne može se točno utvrditi od kada djeluje organizirano bavljenje skupnom limenom glazbom u Ogulinu, ali postoji mogućnost da je limena glazba i starija od DVD-a, jer je Ogulin kao sjedište 3. ogulinske pukovnije imao vojnu glazbu.

Nakon mnogobrojnih ratnih i povijesnih previranja, tijekom kojih su se izmjenjivali članovi i voditelji Orkestra, u siječnju 1975. godine za dirigenta i stručnog voditelja postavljen je Marijan Gerić. Gerić je bio jedan od osnivača niže glazbene škole u Ogulinu i njen prvi nastavnik. Svojim dolaskom okuplja sve glazbenike koji su nekad svirali i stvara glazbeni podmladak. U razdoblju od nekoliko slijedećih godina orkestar je postigao zavidne rezultate. Repertoar je osuvremenjen, stvorena je notna arhiva, nabavljeni su novi instrumenti i kupljene odore. Glazbenici su konačno, izgradnjom novog doma, dobili svoje prostorije i dvoranu za probe, što je oduvijek bila najveća želja svih generacija glazbenika. Ogulinski glazbenici u to vrijeme sudjeluju na raznim smotrama van Ogulina, a imali su i zapažen nastup na televiziji i na taj način propagirali amatersko kulturno stvaralaštvo Ogulina.

Usprkos uključenju većine članova u obranu domovine i zamrznutom djelovanju DVD-a od 1991. do 1994., orkestar je i dalje održavao dovoljan broj proba za najvažnije nastupe. Dobar dio nastupa odnosi se na sahrane hrvatskih branitelja koje su se svirale bez naknade, a dio prihoda od ostalih sahrana poklonjen je djeci i obiteljima poginulih branitelja.

Nakon Domovinskog rata Orkestar nastavlja normalan rad sudjelovanjem na svim važnijim događajima u gradu te na županijskim i državnim smotrama, održavanjem tradicionalnih Božićnih koncerata, suradnjom sa Ogulinskim mažoretkinjama na njihovim natjecanjima, a pod nazivom „Ogulinski coprnjaki“ sudjeluju na maškaradama u Ogulinu, Samoboru, Opatiji, Cerknici, Čapljini i drugdje.

U rujnu 1998. godine na svečanoj sjednici povodom 125. obljetnice DVD-a Ogulin predstavnik Hrvatskog sabora kulture predao je Puhačkom orkestru DVD-a Ogulin zlatnu povelju za izuzetna dostignuća na području kulturnog-umjetničkog amaterizma i obogaćivanju hrvatske kulture.

Marijan Gerić ostaje na čelu orkestra do umirovljenja 2012. godine kada brigu o glazbi preuzima Savjet orkestra sastavljen od nekoliko upornih glazbenika, koji su ostali u orkestru nakon osipanja članstva posljednjih godina, ustrajni u ideji održanja i očuvanja prebogate glazbene tradicije. Savjet orkestra angažirao je prof. Romana Hantiha za umjetničko vođenje orkestra, intenzivirao rad i probe, te oživio interni glazbeni tečaj koji vrlo brzo daje rezultate. Prof. Hantih na obostranu žalost zbog poslovnih obaveza napušta orkestar u ožujku 2013. a na njegovo mjesto dolazi prof. Ivan Masten koji nastavlja dobar rad na unaprjeđenju kvalitete orkestra.

Komentari su zatvoreni.