KUD “SVETI JURAJ” ZAGORJE OGULINSKO

IMG_6466

Službeni naziv udruge: KUD „Sv. Juraj“ Zagorje Ogulinsko

Adresa: Gornje Zagorje bb, 47307 Gornje Zagorje

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: ZDRAVKO BERTOVIĆ, 098 / 188 – 7089

Broj članova udruge: 76

Sekcije udruge:

• Izvorna sekcija
• Folklorna sekcija
• Tamburaška sekcija
• Dječja sekcija
• Sekcija rukotvorina

Voditelj izvorne sekcije: BERTA PUŠKARIĆ

Voditelj folklorne sekcije: MATEA BERTOVIĆ

Voditelj tamburaške sekcije: ADRIJANA PUŠKARIĆ

Voditelj dječje sekcije: VANI FRANCETIĆ

Umjetnički voditelj: RUŽICA SALOPEK, 098 / 606 – 993

E-mail adresa: zdravko.bertovic@ka.t-com.hr

OIB udruge: 16355078014

Kulturno umjetničko društvo „Sv. Juraj“ iz Zagorja Ogulinskog osnovano je 7. lipnja 1992. godine,  na inicijativu prof. Ivana Puškarića i Mate Bertovića, uz podršku mještana. Zagorje je kraj sa bogatom kulturnom i povijesnom tradicijom, pa Društvo kroz svoj rad i aktivnosti oživljava, njeguje i čuva kulturnu baštinu zagorskog kraja, ali i cijele Lijepe Naše.

Zahvaljujući upornosti i ljubavi prema rodnom kraju članovi KUD-a uspjeli su sačuvati od zaborava veći dio glazbeno-plesne tradicije, običaje, izradu domaćeg platna i sl. Prikupljanjem raznih alata, uporabnih predmeta i originalnih narodnih nošnji KUD je stvorio riznicu kulturne baštine i izložio ju u Etno kući, oživljavajući na taj način jedan kutak prošlosti.

Društvo danas broji 80-ak aktivnih članova različite životne dobi koji djeluju u pet sekcija: izvornoj, folklornoj, tamburaškoj, dječjoj i sekciji rukotvorina. Izvorna sekcija u svojem programu izvodi izvorne pjesme i plesove Zagorskog i Ogulinskog kraja. Svoj su repertoar proširili izvođenjem starih običaja. Do sada su uspješno prikazali običaj prela, perušanja kukuruza, čijanja perja te običaj kupnje slugu za Jurjevu u Zagorju (ovaj običaj jedinstven je na području županije). Folklorna sekcija u svoj opus ubraja pjesme i plesove Međimurja, Hrvatskog Zagorja, Like, Baranje i Ražanca. Tamburaši zvukovima tamburice prate sve nastupe Društva, neki od njih ponose se činjenicom da uz sviranje često zapjevaju i zaplešu na nastupima. Pod vodstvom starijih članova djeluje dječja sekcija, koja broji 30-ak članova ove naše najmlađe skupine. Oni izvode izvorne pjesme i plesove Zagorja. Posebno su ponosni što njeguju stare običaje dječjih igara uz čuvanje blaga (stoke) na livadama. Sekcija rukotvorina broji 15-ak članica Društva koje se bave izradom tradicionalnih predmeta ručnog rada, a posebno se ističu tkanjem tepiha, ručnika, stolnjaka i tkanica na tkalačkom stanu (krosnima). Često sudjeluju na raznim izložbama rukotvorina.

Članovi KUD-a „Sv. Juraj“ bogatstvo svoje tradicijske kulture i baštine uspješno su predstavljali na mnogim smotrama folklora, gostovanjima kod drugih kulturno-umjetničkih društava te nastupima na koncertima koje su sami organizirali. U tijeku svog djelovanja društvo je nastupilo na smotri folklora u Karlovcu, na Miholjačkom sijelu, u Ličkom Osiku, na koncertima u Delnicama, Ogulinu, Karlovcu, Sv. Filipu i Jakovu, na Voloderskim jesenima, smotrama izvornog folklora u Ogulinu, međunarodnoj smotri u Kruševici, na Brodskom kolu, Kastavskim večerima, Ljetu Valpovačkom, Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, na festivalu TamFEST u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Gabeli u Hercegovini, na festivalima folklora u Poljskoj i Beču te mnogim drugima.

Kako bi se dočarala raskoš i očuvala tradicijska glazba Zagorskog kraja, snimljen je i izdan compact disc: „Svetom Jurju kliknimo sada“, na kojem je uvršteno tridesetak različitih pjesama i napjeva.

Tokom svoga djelovanja, Društvo je sudjelovalo u nekoliko televizijskih i radijskih emisija, od kojih se ističe emisija HRT-a „Prodaja djece“ (2015) o običaju prodaje djece u sluge na Jurjevo.

Komentari su zatvoreni.