KUD “MOSTANJE” KARLOVAC

Službeni naziv udruge: Kulturno-umjetničko društvo „Mostanje“ Karlovac

Adresa: Mostanje 94, 47000 KARLOVAC

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: DUBRAVKA VLAŠIĆ, 097 / 682 – 1788

Broj članova udruge: 30

Sekcije udruge:

• Folklorna sekcija
• Pjevačka sekcija

Voditelj folklorne sekcije: KARMEN STIŠĆAK

Voditelj pjevačke sekcije: MATEJA BLAŽEVIĆ

E-mail adresa: dubravka.vlasic17@gmail.com; kudmostanje@gmail.com

OIB udruge: 81026154596

KUD „Mostanje“ osnovan je 1990. godine kao izvorna folklorna skupina a njeguje izvornu glazbu, ples i običaje karlovačkog kraja. Društvo posebno njeguje dvoglasno i specifično solo pjevanje, takozvano rozganje. Godinama sudjeluje na svim većim smotrama folklora diljem Hrvatske ali i u inozemstvu.

Za svoj rad i uspješno djelovanje na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture Društvo je dobilo više priznanja, od kojih se posebno ističu priznanje Hrvatskog sabora kulture, javno priznanje Plaketa grada Karlovca, priznanje ZAKUD-a Karlovačke županije za najuspješnije udruge u 2011. godini, priznanje za sudjelovanje na svih 20 izdanja Smotre izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo” u Ogulinu.

Članovi Društva su posebno ponosni za nagrade dobivene na natjecanjima i revijama narodnih nošnji. Tokom godina stvorili su zavidan fundus rekonstruiranih narodnih nošnji. Posebnu pažnju posvećuju pravilnom odijevanju narodne nošnje, uređenju ženskih oglavlja te tradicionalnom češljanju kose i izradi frizura.

Uvijek se rado odazivaju na sve manifestacije, smotre i ostale priredbe umjetničkog, humanitarnog i vjerskog karaktera. Obzirom na vrlo široko iskustvo i poznavanje terena, vodstvo Društva je nekoliko puta sudjelovalo u ulozi predavača na seminarima vezanim uz odijevanje i izradu narodne nošnje a rado se odazivaju i na seminare koji se donose na pjesmu i ples te njihovu primjenu na folklornoj sceni.

Komentari su zatvoreni.