KUD “VRHOVAC” OZALJ

Službeni naziv udruge: Kulturno-umjetničko društvo „Vrhovac“ Ozalj

Adresa: Vrhovac bb, 47280 OZALJ

Ime i prezime predsjednika udruge s kontaktom: DAMI>R KIRINČIĆ, 091 606 6990, 

Ime i prezime tajnika udruge: GORDANA FERENAC

E-mail adresa: kud.vrhovac@gmail.com

Broj članova udruge: 40

Sekcije udruge:

• Folklorna sekcija
• Pjevačka sekcija
• Narodni orkestar
• Dramsko-literarna sekcija
• Dječja sekcija

Voditelj folklorne sekcije: MARIJAN SUDAC

Voditelj dječje sekcije: VESNA KOLAR

OIB udruge: 52049438348

IBAN udruge: 2400008-1190115526

KUD “Vrhovac” nastao je 2000. godine sa ciljem očuvanja narodnih običaja i kulturne baštine svoga kraja. Broji 40 aktivnih članova koji djeluju u folklornoj i pjevačkoj sekciji, narodnom orkestru i dramsko-literarnoj sekciji. U kontinuiranom radu društva djeluje i dječja sekcija koja broji 15-tak članova mlađe dobi, i koja redovito sudjeluje na raznim smotrama diljem lijepe naše.

KUD „Vrhovac“ osnivač je i organizator manifestacije „Stare seoske igre“ koje se tradicionalno održavaju svaki treći vikend u srpnju,  s ciljem očuvanja i prezentiranja starih seoskih igara, običaja i vještina, ugošćujući pritom kulturno-umjetnička društva iz drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.

Društvo je do sada održalo preko 400 nastupa u zemlji i inozemstvu, od kojih su najznačajniji bili nastupi u Poljskoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Austriji. Od gostovanja u Hrvatskoj mogu se izdvojiti nastupi na smotrama u Voloderu, Pleternici, Batrini, Letovaniću, Slavonskom Brodu i Ogulinu.

Godine 2009. KUD “Vrhovac” je predstavljao Karlovačku županiju na 44. Vinkovačkim jesenima, a 2010.godine obilježilo je desetu obljetnicu postojanja izdavanjem nosača zvuka pod nazivom „Da sam bećarica” i svečanim koncertom.

Društvo je dobitnik javnog priznanja grada Ozlja za doprinos i očuvanje kulturne baštine svoga kraja.

OPIS NARODNE NOŠNJE

Ženska nošnja                                 

Žena na glavi nosi crvenu maramu (črleni rubac) ili svilenjaš ispod kojeg je jalba i vupletki, složeni na dvije pletenice. Ista je obučena u opleće ukrašeno na poprsju uskim faldicama, anjzacima i čipkama. Orukavlje (farkaši) jednako su ukrašeni kao i poprsje (prvi stan), a na ramenima su kozice, specifičan vrhovački detalj (umetak na kojem je izrađen vrlo zahtjevan bod nit po nit uvijek bijelo na bijelom). Leđa (zadnji stan) su usko faldana po cijeloj dužini. U zimskom periodu žena povrh opleća nosi i crveni kožuh ukrašen trakama i svilenim našivom (npr. motiv buket ruža s pupoljcima). U struku nosi pas boje starog zlata s crnim uzorkom.

Niže struka obučena je u pregaču (zastor) koji je krojen na čoškove te ukrašen kao i gornji dio. U svečanim prilikama preko njega se stavlja crveni rubac ili svilenjaš u skladu sa oglavljem. Ispod zastora je rubača čiji je zadnji dio uski faldan, a prednji gladak. Ispod nje su tri podsuknje (dolnjače): najdonja – kratka i uža, druga – šira i duža sa čipkom i treća – bogato nabrana u tri granira, sa najbogatijom čipkom.

Na nogama se nose čarape (lačice) boje zemlje koje su podvezane uskom tkanom trakom (bradišnjikom). Obuvena je u crne kožne postolce, u zimskom periodu čizmice.

Od ukrasa na prsima nosi se đunđ od osam redi na više, ovisno o imućnosti obitelji.

Muška nošnja

Muškarac ili mladić na glavi nosi crni šešir (črni krljak) na kojemu je u svečanim prilikama vezana trobojnica, pa čak i umetak npr. cvijet, pero, kitica i slično. Obučen je u rubaču izrađenu od domaćeg tkanog platna sa ukrašenim poprsjem (prvi stan), faldicama, uskim bijelim anjzacima i trakama, ispod čega je nekoliko nabora koji se faldaju (tiglaju). Leđa (zadnji stan) su također tiglana u sredini, cijelom dužinom. Na rukavima (farkašima) izrađene su uske tiglane faldice, prešivene tri puta sa duplim bodom i završava sa mandžetom. Imućniji muškarci u pasu nose široki kožni remen sa velikom rinkom. Isti je obučen u gaće koje imaju među nogavicama ušivenu kocku platna (turo). Nogavice su ukrašene pukanicom ili modro plavim našivom (križićima cik-cak uzorka). Završavaju duplim pošivom sa resicama (štranjclima). Obuven je u crne kožne postolce.

Komentari su zatvoreni.