KUD “TURANJ” KARLOVAC

Službeni naziv udruge: Kulturno umjetničko društvo „Turanj“

Adresa: Ulica braće Gojak 4, 47000 Karlovac

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: MIRJANA DRUŽAK, 091 / 7278 – 487

Ime i prezime tajnika udruge: Davorka Cvitković

Broj članova udruge: 30

Sekcije udruge:

• Pjevačka sekcija
• Plesačka sekcija

Voditelj pjevačke sekcije: VIŠNJA MIJANOVIĆ, visnja.mijanovic@gmail.com

Voditelj plesačke sekcije: MIRJANA DRUŽAK,  091 / 7278 – 487

E-mail adresa: mirjana.druzak @skole.hr

OIB udruge: 57668272453

KUD „Turanj“ iz Karlovca osnovan je i kontinuirano djeluje od 1986. godine. Društvo je osnovano kao prvo izvorno folklorno društvo na užem karlovačkom području.

Osnovna zadaća i cilj KUD-a „Turanj“ je istraživanje, zapisivanje, čuvanje i promicanje izvorne pjesme, plesa i običaja Turnja i šire okolice, a tu zadaću uspješno obavlja i danas, te se još uvijek osjeti jednak žar kojim članovi Društva istražuju i uvježbavaju stare izvorne plesove i pjesme, kao i u samim počecima.

Društvo broji 30 članova različite životne dobi, okupljenih u pjevačkoj i plesnoj sekciji.

Tijekom 28 godina svoga postojanja KUD „Turanj“ zabilježio je brojne nastupe diljem Hrvatske, kao i međunarodna gostovanja, a ljubav prema tradicijskoj kulturi predaka odražava se u njihovoj pjesmi i plesu. Osim mnogobrojnih sudjelovanja na smotrama diljem županije, članovi KUD-a „Turanj“ nastupili su na Vinkovačkim jesenima, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Đakovačkim vezovima, na Brodskom kolu u Slavonskom Brodu, Valpovačkom ljetu, u Metkoviću, Donjem Miholjcu i na mnogim drugim  smotrama i manifestacijama diljem Lijepe naše. Također, na nivou međunarodne suradnje Društvo je 2001. godine uspostavilo suradnju s Društvom „Mogilany“ iz grada Mogilany kraj Krakowa u Poljskoj, te je slijedeće godine dočekalo članove poljskog društva i ugostilo ih u Karlovcu.

Komentari su zatvoreni.