KLAPA „FUREŠTI“

12254_487164024662030_1901384714_n

Klapa „Furešti“ osnovana je 11. veljače 2006. godine pod nazivom Klapa „Ivan Mažuranić“, kao sekcija istoimenog folklornog ansambla, te od tada i aktivno djeluje. Odlukom osnivačke skupštine 21. siječnja 2007. osniva se udruga Klapa „Furešti“ Karlovac (furešti ili stranci, prema značenju riječi u Dalmaciji) koja iste godine postaje članica Zajednice organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti (ZOAKD) grada Karlovca, kao jedina registrirana klapa s područja Karlovačke županije.

Od samog osnutka predsjednik udruge je Tomislav Mikšić, a dopredsjednik Nikola Novicki, kojega kasnije zamjenjuje Željko Canjar. Inicijatorica osnivanja prve klape u Karlovcu i njezina stručna voditeljica je prof. Irena Božičević.

Članovi klape su: Dinko Golik (I tenor), Kristijan Kovač i Miran Gosta (II tenor), Damir Bradic (III tenor/bariton),  Željko Canjar i Marijan Monić (bariton), Josip Krajadić (bas/bariton) i  Tomislav Mikšić (bas). Radi se o istinskim zaljubljenicima u dalmatinsku pismu i vrsnim pjevačima, koji svakim svojim nastupom osvajaju sve veći krug publike.

Način izvedbi muškog vokalnog sastava „Furešti“ je vokalno višeglasje – klapsko pjevanje „a capella“ i uz pratnju (najčešće) gitare ili glasovira. „Furešti“ izvode klapske i druge pjesme pisane ili skladane za klapu. U svom repertoaru osim pisama dalmatinskog melosa ima i duhovnih skladbi, obrada popularnih skladbi i narodnih pjesama, te autorskih skladbi.

Od samih početaka, klapa niže uspjehe te je nastupila na brojnim festivalima, smotrama ali i na svim značajnijim kulturnim, sportskim i humanitarnim događanjima u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Stoga se može reći da djeluje na promidžbi kulture Karlovca i okolnog područja, a svojim nastupima pomaže u zbližavanju Karlovčana s dalmatinskim kulturnim izričajem.

2009. godine klapa je selekcijom na Županjskoj smotri odabrana za predstavnika Karlovačke županiju na Državnoj smotri vokalnih skupina u Mariji Bistrici, gdje je osvojila 1. mjesto i od strane Hrvatskog sabora kulture predložena za hrvatskog ambasadora kulture.

2010. godinu „Furešti“ će pamtiti po nastupu na Međunarodnom Marco Polo festivalu u Korčuli, gdje su sa autorskom skladbom „Lice“ Gorana Topolovca osvojili 3. nagradu stručnog povjerenstva u konkurenciji 40 izvođača, a 2011. godine s pjesmom ,,Lipa” istog autora, ušli su u finale za Grand prix nagradu prema glasovima publike preko interneta.

Za navedene skladbe, kao i za pjesmu „Bila nevista“, snimili su i video spotove,  a u pripremi je i prvi samostalni nošač zvuka.

Klapa je zahvaljujući svojim tradicionalnim cjelovečernjim koncertima i brojnim nastupima do sada stekla vjernu publiku koju čine zaljubljenici u dalmatinsku pismu, a s ponosom ističu da je među 500-tinjak gledatelja koji ih kontinuirano prate na samostalnim nastupima u Karlovcu sve više mladih poklonika.

Stoga opravdano možemo reći da su „Furešti“ uspjeli približiti Dalmaciju Karlovcu i Karlovac Dalmaciji, a zaslužni su i za aktiviranje još 5 klapa na području Karlovačke županije.

 

Službeni naziv udruge: Klapa „Furešti“

Adresa: Trg Franje Ksaverskog 2, Karlovac

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: ŽELJKO CANJAR, 099 / 665 – 1462

Ime i prezime tajnika udruge: /

Broj članova udruge: 6

Voditelj udruge: IRENA BOŽIČEVIĆ, 098 / 513 – 858

E-mail adresa: klapa.furesti@gmail.com

OIB udruge: 86848225823

Komentari su zatvoreni