FOLKLORNA DRUŽINA “VUGA”

VUGE

Adresa: Miroslava Krleže 1/B, 47300 KARLOVAC

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: IVANČICA PLEMIĆ, 098/700-221

Broj članova udruge: 16

E-mail adresa: fdvuga@gmail.com

OIB udruge: 76859184223

 

Folklorna družina „VUGA“ osnovana je 30.01.2007. godine i djeluje na području grada Karlovca. Nazvana je po istoimenoj ptici pjevici koja se često spominje u pučkim pjesmama sjeverozapadne Hrvatske.

Družina njeguje folklorne napjeve svih hrvatskih krajeva, kao i napjeve koje Hrvati njeguju izvan domovine (Austrijsko Gradišće, Boka Kotorska, Sarajevo, Bunjevac i sl.), i na taj način aktivno doprinosi očuvanju i promicanju raznolikog bogatstva hrvatskog folklornog nasljeđa. U početku je družina bila mješoviti vokalno-instrumentalni ansambl, no danas pretežito djeluje kao ženski vokalni sastav.

„VUGA“ okuplja 16 članica vokalnog sastava, te pod stručnim vodstvom Branka Ivankovića niže mnogobrojne nastupe i postiže zapažene rezultate. Svoj prvi zapaženiji uspjeh družina je postigla sudjelovanjem na 10. Županijskoj smotri folklora gdje su izabrane kao predstavnice Karlovačke županije na Državnoj smotri malih  vokalnih sastava u Mariji Bistrici. Na temelju tog nastupa Hrvatski sabor kulture proglasio ih je najboljim malim vokalnim ansamblom u Hrvatskoj u 2007. godini. Isti su uspjeh ponovile 2010. i 2011. godine.

Koncert hrvatskih Božićnih pjesama i kolendi održale su 28.12.2007. u Crkvi Majke Božje Snježne u Kamenskom, čitav koncert je snimljen i već niz godina za redom upotpunjava glazbeni program Tv 4 rijeke u Božićnom razdoblju.

Krajem 2008.g snimile su nosač zvuka u suradnji sa Tamburaškim sastavom „Grofovi“, pod nazivom „Svijetlo Božićne noći“ u nakladništvu Croatia recordsa.

Nastupale su na mnogobrojnim manifestacijama i koncertima, kao što su koncert „Štedim i darujem” sa klapom Kampanel, nastup na „Prvoj hrvatskoj razglednici” u Lisinskom pod okriljem Hrvatskog sabora kulture, kao gosti na koncertima u organizaciji ZOAKD-a, na sajmovima vjenčanja, medicinskim „Svibanjskim danima“, u emisiji HRT-a „Dobro jutro Hrvatska“, na mnogim svadbenim svečanostima i raznim drugim manifestacijama.

2012. godine snimile su drugi nosač zvuka, pod nazivom „Hrvatsko biserje“, također u nakladništvu Croatia recordsa, koji je dio projekta zamišljenog da bude zvukovna razglednica Republike Hrvatske u tri dijela, sa pjesmama iz različitih regija i sa različitim instrumentima. Nosač zvuka je uvršten u turističku košaricu Grada Karlovca. Promociju nosača zvuka održale su u travnju 2013. godine u prepunoj dvorani Gradskog kazališta „Zorin dom“.

Njihov drugi nosač zvuka pod nazivom „Hrvatsko biserje 2“ izdan krajem 2014. godine nominiran je za nagradu Porin u kategoriji br. 15. za najbolji album folklorne i etno glazbe.

Komentari su zatvoreni.