KUD “SVETI ROK” BREŽANI

IMG_0616

Službeni naziv udruge: KUD „Sv. Rok“, Brežani

Adresa: Brežani 12, 47212 Skakavac

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: IVANA FUDURIĆ, 098 / 563 – 575

Ime i prezime tajnika udruge: ANA MATIJAŠIĆ

Broj članova udruge: 55

Sekcije udruge:

• Folklorna sekcija
• Glazbena sekcija

Voditelj folklorne sekcije: ŽELJKO KUČINIĆ, 091 / 2844 – 280

Voditelj glazbene sekcije: DARKO BREBERINA, 091 / 508 – 2505

E-mail adresa: kudsv.rok@gmail.com

OIB udruge: 44649731811

KUD „Sv. Rok“ iz Brežana je društvo osnovano 5.10.2011. godine s ciljem prezentiranja tradicije i običaja sa desne strane Kupe, iz sela: Slunjski Moravci, Brođani, Skakavac, Brežani, Lipje, Ribari, Slunjska Selnica, Banska Selnica, Kablari i Banski Kovačevac.

Društvo je od početka svoga djelovanja aktivno u prikupljanju kulturno-povijesne građe i narodnog stvaralaštva svoga kraja, a pjesme i plesove koje izvode obnovili su na temelju kazivanja starijih stanovnika. S obzirom da su za vrijeme Domovinskog rata uništeni gotovo svi originali primjerci narodne nošnje, Društvo se ozbiljno prihvatilo rada te do danas rekonstruiralo velik broj nošnji i otkupilo nekoliko originala, a entuzijazam članova KUD-a „Sv. Rok“ vidljiv je i u organiziranju izložbe rukotvorina.

Pored nastavka rekonstrukcije narodne nošnje Društvo intenzivno radi na obnovi napuštene osnovne škole u Lipju koju žele pretvoriti u etno kuću u kojoj bi se izložile rukotvorine i povijesni eksponati koje su do sada prikupili u svih devet sela.

U svibnju 2013. Društvo je pokrenulo manifestaciju pod nazivom „Lipo mi je i po volji mi je“, susret kulturno umjetničkih društava koji se sastoji od folklornog programa, nakon kojeg društva odmjeravaju snage u natjecanju u starim seoskim igrama.

Komentari su zatvoreni.