KUD “KORANA” SLUNJ

Adresa: Trg dr. Franje Tuđmana 9, 47240 SLUNJ

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: ANKA MAGDIĆ, 091 / 5324 – 503

Broj članova udruge: aktivnih oko 55

Sekcije udruge:
• Dječja sekcija
• Folklorna sekcija
• Pjevačka sekcija
• Tamburaška sekcija

Voditelj dječje sekcije: ANKA MAGDIĆ

Voditelj tamburaške sekcije: KRISTIJAN RADOČAJ

Voditelj pjevačke sekcije: ANKA MAGDIĆ, 091 / 5324 – 503, JOŠKO ĆALETA

Voditelj foklorne sekcije: ANKA MAGDIĆ

E-mail adresa: kudkoranaslunj@gmail.com

OIB udruge: 00963335171

Nastupa prilikom otvorenja nove zgrade Građanske škole u Slunju, osnovano je Hrvatsko pjevačko „Lovor“, koje predstavlja temelj za osnivanje i djelovanje ostalih društava i skupina na području grada Slunja.

Prvo registrirano kulturno-umjetničko društvo djelovalo je prije Domovinskog rata, a bilo je osnovano 1978. godine pod nazivom KUD „Slunj“. Današnje Društvo osnovano je u Prognaničkom naselju Gaza u Karlovcu, 1993. godine, pod nazivom KUD „Korana“ Slunj, te od tada kontinuirano djeluje.

KUD „Korana“ osnovan je s ciljem nastavka njegovanja tradicijske kulture, izvornih narodnih pjesama, plesova i običaja, te očuvanja starih narodnih nošnji.

Društvo je u vrijeme osnutka brojilo 20-ak članova uglavnom starije životne dobi, a danas ima 60-ak aktivnih članova, od čega 20-ero djece.

KUD „Korana“ njeguje izvorni folklor slunjskog kraja i od 1986. godine pa do danas gostovao je na raznim smotrama izvornog folklora diljem Hrvatske, a među najznačajnijim nastupima je  sudjelovanje na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu,  na državnim smotrama „Vinkovačke jeseni“, „Miholjačko sijelo“, „Đakovački vezovi“ Koprivnica,  na županijskim smotrama te Kordunskim susretima.

Članovi Društva sudjelovali su u snimanju dokumentarnog filma pod nazivom „Kao nekad“ koji prikazuje običaje i način života na slunjskom području u prvim desetljećima 20. stoljeća.

Društvo je organizator nekoliko godišnjih koncerata, a Slunjska večer bećarca postala je tradicionalna manifestacija koju je proširilo na cijelu Karlovačku županiju. Ponosi se i raznim priznanjima od kojih su najznačajniji ona od grada Slunja i ZAKUD-a Karlovačke županije za jedan od najuspješnijih KUD-ova županiji.

Komentari su zatvoreni.