KUD “NETRETIĆ” NETRETIĆ

Službeni naziv udruge: Kulturno-umjetničko društvo „Netretić“ Netretić

Adresa: Netretić bb, 47271 NETRETIĆ

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: NIKOLINA SPUDIĆ, 091 / 5682 – 926

Broj članova udruge: 30

Sekcije udruge:

• Pjevačka sekcija
• Plesna sekcija

Voditelj pjevačke sekcije: MARIJAN SUDAC, 098 / 1856 – 078

Voditelj plesne sekcije: MARIJAN SUDAC, 098 / 1856 – 078

E-mail adresa: nikolinabosiljevac@yahoo.com

OIB udruge: 36451476364

Kulturno umjetničko društvo „Netretić“ osnovano je u svibnju 1995. godine u Netretiću, na inicijativu tadašnjeg načelnika Općine i nekolicine ljudi koji su osjetili potrebu za takvim društvom u ovoj lokalnoj sredini. Kroz godine je broj članova stalno varirao a danas se zaustavio na 30-tak aktivnih i desetke  članova koji podupiru KUD.

Sudjelovanjem na mnogobrojnim nastupima, druženjima i smotrama u županiji  i izvan nje, KUD „Netretić“ promiče kulturnu baštinu svoga mjesta i općine, a organizacijom raznovrsnih druženja i koncerata kroz godinu u svome mjestu postao je glavni nositelj kulturnog života u Općini Netretić

Članovi Društva veliku pozornost posvećuju čistoći narodnih nošnji, oblačenju i češljanju kose. Koreografije izvornih pjesama i plesova koje izvode su jednostavne a pjevanje je dvoglasno i specifično, tzv. rozganje.

Od početka svoga djelovanja Društvo je uspješno rekonstruiralo tridesetak narodnih nošnji prema originalnom primjerku s početka 20. stoljeća. U svojim prostorijama izložili su velik broj eksponata: starih predmeta, majstorskih alata, ručnih radova i drugih materijalnih bogatstava koji dočaravaju način na koji su živjeli njihovi preci.

Pjevačko plesnu sekciju Društva prate tamburaši, tzv. guci (bas, bugarija i violine) koji su redoviti sudionici manifestacije Večer selskih gucov u Karlovcu.

Komentari su zatvoreni.