KUD “TOUNJČICA” TOUNJ

Službeni naziv udruge: Kulturno umjetničko društvo „Tounjčica“

Adresa: Tounj 26, 47 264 Tounj

Ime i prezime predsjednice udruge: RENATA REBROVIĆ,

Broj članova udruge: 45

Sekcije udruge:

• Izvorna grupa
• Tamburaški orkestar
• Dječja grupa

Voditelj izvorne sekcije: BRANKO RUMENOVIĆ, 099 / 5017 – 315

Voditelj tamburaškog orkestra: MATIJA MATEŠIĆ

Voditelj dječje sekcije: ANKICA PRIBANIĆ I BRANKO RUMENOVIĆ, 099 / 5017 – 315

E-mail adresa: kud.tounjcica@gmail.com

OIB udruge: 88271804606

Pjevanje, plesanje, očuvanje tradicije i običaja od najranijih je vremena dio svakodnevnog života tounjskog stanovništva. Pjevalo se u košnji, žetvi, obradi zemlje, na balu, prelu, u crkvi, pri odlasku s posla s Jezera, na paši te u svakoj drugoj prilici. Prvo organizirano društvo koje se bavilo folklornom djelatnošću bila je folklorna grupa koju je nakon Drugog svjetskog rata osnovala novopridošla učiteljica Lucija Capan. Ta je folklorna skupina mladih prvi put nastupila 18. svibnja 1952., i to na Kotorskoj smotri kulturno-umjetničkih društava u Ogulinu, i odmah osvojila drugu nagradu u folkloru i treću nagradu u pjevanju.

U narednim desetljećima u Tounju djeluju folklorne skupine i pjevački zborovi koji su nastupali po potrebi, najčešće prilikom proslave raznih obljetnica. Tek 1971. godine dolazi do ponovnog okupljanja mladih u udruzi „Aktiv žena“, koja je ubrzo prerasla u Kulturno-umjetničko društvo „Tounjčica“, noseći naziv rijeke koja protječe kroz Tounj. Stjecajem okolnosti Društvo je u registar udruga upisano tek 11. veljače 1985.

KUD „Tounjčica“ danas okuplja oko 45 članova svih uzrasta, od rane školske dobi do umirovljenika, a organiziran je u tri sekcije: izvornoj grupi, tamburaškom orkestru i dječjoj sekciji. Izvorna grupa KUD-a „Tounjčica“ njeguje i rekonstruira tounjsku folklornu baštinu. Djeluje od samog osnutka Društva, a u svojem programu izvodi tradicijske pjesme i plesove tounjskog kraja. Tijekom svoga rada, članovi izvorne grupe rekonstruirali su i na scenu postavili scenske prikaze prela, košnje sijena, svadbe, Božića i drugih tounjskih običaja.

Tamburaški orkestar također djeluje u Društvu od samog početka, a izvodi glazbene obrade koreografija koje izvode izvorna i dječja grupa. Orkestar je tijekom svojega rada bio sastavljen od amatera odnosno zaljubljenika u tradicijsku glazbu. Neki članovi su samouki, a mlađi su članovi pohađali različite seminare i glazbenu školu. Orkestru se 2009. godine pridružila nekolicina mladih zaljubljenika u glazbu i danas nastupaju zajedno sa starijim članovima.

Izvorna grupa i tamburaški orkestar djeluju i nastupaju zajedno. Bogatstvo svoje tradicijske kulture prikazuju na brojnim smotrama diljem Republike Hrvatske. Društvo je redoviti sudionik Smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo u Ogulinu, a svoj rad predstavili su i na smotrama u Donjem Miholjcu, Muću, Prelogu, Vrhovcu, Grabarju, Gornjoj Stubici, Vrbovskom, Severinu na Kupi, Oštarijama, Modrušu te na brojnim svečanostima u Tounju i okolnim mjestima. Svoj dugogodišnji rad članovi Društva zabilježili su 2008. godine na CD-u „Alaj oj Tovunju, grade od starine“.

Komentari su zatvoreni.