KUD “PAURIJA” DUBRAVCI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Službeni naziv udruge: Kulturno-umjetničko društvo „Paurija“

Adresa: Dubravčani 31, DUGA RESA

Ime i prezime dopredsjednika udruge sa kontaktom: DAVOR RESOVAC, 091 / 1005 – 975

Broj članova udruge: 50

Sekcije udruge:

• Folklorna sekcija
• Glazbena sekcija
• Pjevačka sekcija
• Kazališna sekcija
• Etno-izložbena sekcija

Voditelj folklorne sekcije: ŽELJKO KUČINIĆ, 091 / 2844 – 280

Voditelj glazbene sekcije: ZDRAVKO KOLAR, 091 / 7655 – 984

Voditelj pjevačke sekcije: ŽELJKO KUČINIĆ, 091 / 2844 – 280

Voditelj kazališne sekcije: ŽELJKO KUČINIĆ, 091 / 2844 – 280

Voditelj etno-izložbene sekcije: MARIJA BARŠIĆ, 091 z/ 8830 – 920

E-mail adresa: davor.resovac@gmail.com

OIB udruge: 50833854772

Kulturno-umjetničko društvo „Paurija“ osnovano je u svibnju 2005. godine s ciljem očuvanja narodnih običaja, plesova i pjesama Paurskog kraja.

Društvo djeluje u pet sekcija i okuplja šezdesetak članova, od toga tridesetak aktivnih. Članovi su različitih dobnih skupina, od rane školske dobi do umirovljenika.

U prvoj godini rada Društvo je uspjelo prikupiti i izraditi nošnju za članove te zapisati i uvježbati neke lokalne pjesme, plesove i narodne običaje. Članovi Društva uredili su i otvorili etno kuću u Dubravcima čiji osnovni postav čine autentični predmeti iz svakodnevnog života, narodne nošnje i ručni radovi. Sama kuća je, osim izložbenog, postala i prostor u kojem se mogu prikazivati običaji i tradicionalni zanati. U etno kući snimili su i svoju prvu TV emisiju o božićnim običajima za TV 4 rijeke iz Karlovca.

S istom TV kućom realizirali su projekt snimanja starih svadbenih običaja, koji je rezultirao dokumentarnim filmom „Kad se dvoje vole od malena“. Film je u cijelosti je autorsko djelo članova. Prema iskazima starijih žitelja sela napisan je scenarij običaja zagleda, uprosa i vjenčanja s polovine prošlog stoljeća. Svečana promocija filma održana je u prosincu 2007. godine.

Društvo organizira manifestaciju „Jesen u Pauriji“ na kojoj se svake godine u rujnu okupljaju kulturno umjetnička društava iz županije ali i gostujuća društva iz drugih krajeva, koji zajednički obnavljaju bogatstvo i raznolikost narodnog blaga. Neizostavni dio manifestacije su natjecanja u starim seoskim igrama i poslovima koji su se obavljali u jesen.

Prva stručna voditeljica Društva bila je prof. Irena Božičević, a od 2008. godine umjetnički voditelj je Željko Kučinić.

Osim folklorom, Društvo se bavi i kazališnim izričajem, te je do sada realiziralo šest kazališnih predstava koje su između ostalog izvedene i na „Večeri pučkog kazališta“ u Dugoj Resi, a čiji su dugogodišnji organizatori članovi KUD-a „Paurija“.

Komentari su zatvoreni.