KUD “IZVOR” RAKOVICA

IMG_1233

Adresa: Rakovica 29C, 47245 RAKOVICA

Ime i prezime predsjednika udruge sa kontaktom: JELENA SVETIĆ, 091 / 7959 – 987

Broj članova udruge: 35

Sekcije udruge:

• Plesna sekcija
• Pjevačka sekcija
• Tamburaška sekcija

Voditelj plesne sekcije: IRENA TOMIČIĆ BIĆANIĆ, 092 / 1078 – 287

Voditelj pjevačke sekcije: IRENA TOMIČIĆ BIĆANIĆ, 092 / 1078 – 287

Voditelj tamburaške sekcije: IRENA TOMIČIĆ BIĆANIĆ, 092 / 1078 – 287

E-mail adresa: zdenka.bozicevic@ka.t-com.hr

OIB udruge: 87647023273

Kulturno umjetničko društvo „Izvor“ iz Rakovice utemeljeno je 1978. godine s ciljem gajenja i pronošenja izvorne kulturne baštine i tradicije rakovičko-drežničkog kraja diljem Domovine, ali i šire.

U Društvu djeluju plesna, pjevačka, tamburaška i literarna sekcija, a posebno je ponosno na podmladak kojeg je sve više i koji ulijeva nadu da će rakovički običaji živjeti i dalje.

Kako su u ratnim stradanjima uništene izvorne vrijednosti Društva, članovi su morali ponovo iz pepela stvoriti i rekonstruirati izgubljene narodne nošnje i glazbene instrumente koje danas koriste u svojim nastupima.

KUD „Izvor“ ostvaruje značajnu suradnju sa Općinom Rakovica, Turističkom zajednicom, Nacionalnim parkom Plitvička jezera i ostalim udrugama na području općine te godišnje nastupi na dvadesetak manifestacija diljem Lijepe naše, ali i zvan nje.

Članovi Društva ponosno su sudjelovali na svim značajnijim smotrama folklora u Hrvatskoj, a ostvarili su i mnoga inozemna gostovanja u susjednim državama. Imali su zapažene nastupe na Radio Slunju, Radio Karlovcu te u programu Hrvatskog radija, u televizijskom programu HRT-a, Z1 televizije i TV Jabuke, a sudjelovalo je i u snimanju dokumentarnog filma o Plitvičkim jezerima i okolici za njemačku televiziju ARD. Posebno su ponosni na sudjelovanje u snimanju dokumentarnog serijala HRT-a „Hrvatsko vodeno blago“.

Komentari su zatvoreni.