ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJA CD-a VOKALNE KORIZMENE TRADICIJE KARLOVAČKE ŽUPANIJE “SEDAM SVETIH ŽALOSTI”

U utorak, 22. ožujka u Nacionalnom Svetištu sv. Josipa u Karlovcu održana je svečana promocija CD-a vokalne korizmene tradicije Karlovačke županije „Sedam svetih žalosti“. Kao rezultat dvogodišnjeg rada nastao je ovaj vrijedan CD koji nastoji promovirati korizmeno crkveno pučko pjevanje kao izuzetnu vrijednost svojstvenu hrvatskoj kulturnoj tradiciji. CD sadrži 24 napjeva iz svih dijelova Karlovačke županije, ali i drugih krajeva Hrvatske, a posebnu vrijednost daje mu raznolikost lokalnih glazbeno-stilskih izričaja koja je u repertoaru posebno istaknuta.

Ovaj veliki projekt uključuje preko 80 pjevača združenog folklornog zbora Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije. Započevši još 2014. godine kroz radionice i seminare, a zatim i koncerte „Sedam svetih žalosti“ u Nacionalnom Svetištu sv. Josipa u Karlovcu, te u župnim crkvama u Ogulinu, Slunju i Dugoj Resi, a sve pod stručnim vodstvom i dirigentskom palicom dr.sc. Joška Ćalete, znanstvenog suradnika u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, nakon dvije godine rada i zalaganja stručnjaka i velikog broja umjetnika amatera, rezultat je napokon postao vidljiv u obliku CD-a s popratnom knjižicom na 24 stranice.

Svečana promocija CD-a „Sedam svetih žalosti“ održana je kroz misno slavlje i koncert koji je uslijedio, a mnogobrojna publika mogla je uživati u nekoliko odabranih napjeva koje je izveo združeni zbor pod ravnanjem dr.sc. Ćalete, te čuti nešto više o samome projektu o kojem su tijekom svečane promocije govorili gđa. Nikolina Luketić Delija, predsjednica Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije i dr.sc. Joško Ćaleta, glazbeni urednik cd-a i dirigent. Također, nazočnima se obratio i mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, koji je od samih početaka podupirao ovaj vrijedan projekt.

Izdavač i nakladnik cd-a „Sedam svetih žalosti“ je Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije, a izdavanje CD-a ostvareno je potporom Karlovačke županije, Grada Karlovca i Nacionalnog Svetišta sv. Josipa.

Komentari su zatvoreni