KUD “Klek” Ogulin i KUD Žakanje na dječjim Vinkovačkim jesenima

U nedjelju, 09. rujna 2018. su se u Vinkovcima u okviru 53. Vinkovačkih jeseni, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održale Dječje Vinkovačke jeseni, na kojima su nastupili mali folkloraši KUD-a Klek, dječja sekcija Pilići i srednja dječja grupa koju čine djeca dobi od 3 do 11 godina te dječja sekcija KUD-a Žakanje.

Djeca KUD-a Klek su najprije u prijepodnevnim satima sudjelovala u svečanom mimohodu središtem Vinkovaca kojim su prodefilirale 62 dječje folklorne skupine iz 18 hrvatskih županija i grada Zagreba, sa oko tri tisuće djece koja su Vinkovčanima i njihovim gostima pokazala narodne nošnje mjesta iz kojih dolaze, ali i djelić svojih običaja, napjeva, plesova ili kola. Veseli činjenica da su se među tim malim vrijednim čuvarima hrvatske tradicije našli i ogulinski folkloraši koji su ponosno nosili svoje ogulinske nošnjice te pjevali stare dječje pjesmice i igrice.
Pod vodstvom Viktorije Prebežić, Marije Šajn i Nikoline Luketić Delije uvježbali su i na središnjoj pozornici Vinkovačkih jeseni, nakon svečanog mimohoda, predstavili se koreografijom Cin, cin cvrgudan te izveli Ogulinsko kolo, Kolo misečinu, Kolo, kolo Pere, Tancaj, tancaj crni kos te niz drugih dječjih plesova kojima su oduševili mnogobrojnu publiku. Domaćini KUD-a Klek su bili folkloraši iz Ivankova pokraj Vinkovaca gdje su djeca ručala te se tijekom popodnevnih sati družila.

Domaćini KUD-u Žakanje bili su KUD Soljani, koji su ih lijepo ugostili i proveli Vinkovcima, pri čemu je roditeljima u pratnji te djeci ovakav događaj neizmjerno ostao u sjećanju. Domaćini su ih također upoznali s vlastitom kulturom, slovačkog naslijeđa. S obzirom da je cijeli dan bio ispunjem kvalitetnim programom, djeca su u kasnim večernjim satima bila zaista umorna, ali s iskustvom ovako velike smotre što će im ostati zauvijek u sjećanju.

I ovi nastupi na Dječjim Vinkovačkim jesenima su rezultat izvrsnog pedagoškog rada sa malim folklorašima koji su dobili izvrsne ocjene na županijskoj smotri u Karlovcu te od strane prosudbene komisije upućeni da predstavljaju našu županiju na Vinkovačkim jesenima, najvećoj manifestaciji tradicijske kulture u Hrvatskoj.
Ujedno velika zahvala i roditeljima bez čije svesrdne pomoći ne bi i ovaj uspjeh postigli te nastup realizirali.

KUD Žakanje

dav

sdr

dav

dav

dav

dav

f

dav

pp

 

 

 

 

 

 

KUD “Klek” Ogulin

 

 

Komentari su zatvoreni