IZVJEŠĆE O NASTUPU IZVORNIH SKUPINA NA 21. SMOTRI IZVORNOG FOLKLORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE “IGRA KOLO” OGULIN 2017.

Dr. sc. Joško Ćaleta
Institut za etnologiju i folkloristiku
Odsjek za folklornu glazbu i ples
Šubićeva ulica 42
10000 Zagreb
tel: (01) 45 96 732; 45 96700
e-mail: josko@ief.hr
josko.caleta@gmail.com

Gospođa Nikolina Luketić Delija
Pučko otvoreno učilište Ogulin
I.G. Kovačića 2
47300 Ogulin

Zagreb, 05. srpanj, 2017.

IZVJEŠĆE

o nastupu izvornih skupina na 21. smotri izvornog
folklora Karlovačke županije “Igra kolo”, Ogulin, 2017.

Štovana gospođo Luketić Delija,

Ulaskom u treće desetljeće postojanja smotre pokazali ste da je Ogulin zaista postao županijskim središtem u kojem se glazbeno-plesna kultura na reprezentativan način prezentira. Ponovno ste imali veliku volju i neizmjernu snagu uhvatiti se u koštac s kompleksnim projektom organiziranja ovog izuzetno kvalitetnog događaja na čemu Vam od srca čestitam. Ni ovoga puta, kao više puta do sada, vrijeme nije bilo na Vašoj strani, no vi ste se potrudili da sve prođe u najboljem redu kako na otvorenim prostorima lijepo uređenog grada Ogulina, u dvorištu Frankopanske kule, tako i u školskoj sportskoj dvorani koja je i ove godine bila „zamjenskim“ prostorom. U ovakvim okolnostima organizator manifestacije, na čelu s direktoricom Pučkog otvorenog učilišta Nikolinom Luketić Delija, iskazao je vrhunsko umijeće pri organiziranju i realiziranju cjelokupne manifestacije dokazavši pri tom da više različitih lokacija održavanja ne predstavljaju nikakvu zapreku ni problem pri realizaciji ovog projekta.
Smotra je nastavila biti „praznikom za oči i uši brojnih posjetitelja i domaćina“, a to se je moglo osjetiti u prekrasnoj atmosferi mimohoda skupina trećeg dana smotre. Ta činjenica još jednom dokazuje da je Ogulin pravo središte tradicijske glazbeno-plesne kulture ove županije. Ponovno ste dokazali da kvalitetni i nadasve angažirani nastupi svih skupina, i domaćih i gostujućih vještih pjevača, svirača i plesača odjevenih u tradicijsko ruho, ovaj grad i tradicijsko glazbeno-plesnu kulturu stavljaju u simbiotički, zajednički suživot. Članovi komisije su, nakon održanih koncerata, u razgovorima s voditeljima društava više puta istaknuli ove činjenice i veselje što nisu u prilici negativno, kritički se osvrtati na njihove nastupe nego savjetodavno širiti pozitivnu energiju koju izvođači uistinu zaslužuju. Prikazani program svojom kvalitetom ponovno potvrđuje da je stanje folklorno-amaterske djelatnosti u Karlovačkoj županiji, po broju skupina i po kvaliteti, i nadalje daleko iznad državnog prosjeka.
I ovogodišnja stručna komisija djelovala je u „starom“ sastavu: Ivan Ivančan mlađi, dr. sc. Joško Ćaleta znanstveni suradnik iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Zagreb te prof. Josip Forijan, ravnatelj Međunarodnog centra za kulturu i Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu. Članovi komisije s ponosom ističu da se ovdje radi o jedinstvenoj manifestaciji koja, iako ne od državnog (nego županijskog) značaja, svojom kvalitetom spada u red najorganiziranijih i najkvalitetnijih manifestacija ove vrste u Republici Hrvatskoj. Svoja zapažanja, koja su članovi komisije podijelili u razgovorima s voditeljima folklornih skupina, potvrda su kvalitete prikazanog programa i veliki poticaj na ozbiljan i sistematičan rad koji bi trebao rezultirati još uvjerljivijim izvedbama pjesme, svirke, plesa, scenskog pokreta, nošnje na diku i ponos sviju nas zajedno.

Opća zapažanja

Nije lako više od dvadeset godina održavati zavidnu kvalitetu kako u organizacijskom tako i u izvedbenom smislu. A da je to moguće, upravo se ponovno potvrđuje upravo završenom smotrom u Ogulinu. Nakon prošlogodišnje dvotjedne (dva vikenda) manifestacije Smotra ponovno uzima „stari“ obrazac trajanja jednog vikenda (petak, subota i nedjelja) koja su, kao i dosadašnjih godina, obilovala vrlo zanimljivim programima. Prepoznatljivi idiomi glazbeno-plesne kulture Karlovačke županije koja pokriva čak četiri etnografske zone, na sceni su se prikazivali usporedno s glazbeno-plesnim tradicijama kvalitetnih gostujućih skupina i niza popratnih manifestacija, izložbe, radionica, nastupa najmlađih… Ogulin je jedino mjesto gdje možemo pratiti „živu“ folklornu scenu ove županije jer nedolazak u Ogulin znači da društvo trenutno ne funkcionira baš najbolje. Svi usponi i padovi pojedinih županijskih dijelova upravo su se na ovoj smotri godinama mogli pratiti. Zajednički smo pratili uspon pa i lagani pad kordunskih skupina, isto to se događalo i s ozaljskim krajem a u posljednje vrijeme posebno s lasinjskim krajem. Upravo ovo područje, koje krasi izuzetno kompleksna i prelijepa nošnja, nam je predstavilo čitav niz novih, vrlo kvalitetnih skupina. Uvijek se pojavi i neko „novi“ pa tako i doznamo da u ovom kraju žive i doseljenici iz Bosne i Hercegovine koji svoju glazbeno-plesnu tradiciju sada baštine u novoj Domovini (Tušilović, Vojnić). Neki krajevi polako i popuštaju, da možemo primijetiti da ogulinski kraj gubi vrsne sastave (Tounj, Modruš) koji su godinama oduševljavali svojim nastupima. Sve navedeno i ove će godine ostati zapisano u godišnjim izvješćima sa smotri koja prikazuju osvrt na cjelokupno događanje u Ogulinu te isto tako i komentare o nastupima pojedinih skupina nastale na osnovu prikazane izvedbe i rasprave na okruglom stolu nakon svake izvedbene večeri. Bez navedenoga, cijela slika o manifestaciji ne bi bila potpuna niti bi sama Smotra predstavljala presudnu kariku u razvoju amaterske glazbeno-plesne tradicijske scene ove regije. I ove smo godine, upravo zahvaljujući ozbiljnom pristupu svih učesnika, mogli uživati u brojnim nastupima na revijalnim, tematskim i takmičarskim programima u kojima su folklorne skupine, posebice njihovi voditelji i istaknuti entuzijasti, pokazali izuzetne napore na očuvanju, istraživanju, rekonstrukciji i scenskom predstavljanju lokalne tradicijske glazbeno-plesne prakse.
Vikend je koncepcijski organiziran po provjerenom modelu koji je utemeljila ogulinska smotra – prvi dan namijenjen specijaliziranom događanju (ove godine svečano otvorenje uz nastupe dječjih skupina) te posljednja dva dana rezervirana za nastupe domaćih i gostujućih folklornih skupina. Ovogodišnja smotra započela je „nevremenom“ koje je pogodilo ogulinski kraj. No, ni ta izvanredna situacija nije smela organizatore koji su već namještenu pozornicu u dvorištu Frankopanske kule zamijenili zatvorenim prostorom – školskom dvoranom. Otvaranje je predstavilo niz dječjih folklornih skupina kao i kratku reviju ogulinskih nošnji. Djeca su naša budućnost te stoga moramo o njima voditi posebnu brigu, o načinima kako se naša tradicija prenosi. Mnogi mladi izvođači koji su nastupili na ovoj smotri ubrzo će se pridružiti svojim starijima; na taj način budućnost ove smotre je zagarantirana. Rezultati toga su već vidljivi jer je moguće primijetiti da u mnogim sastavima imamo velik broj mlađih izvođača koji nastavljaju tradiciju na dostojan način. Uz nastupe skupina ovo je bila prilika za predstavljanjem fotomonografije „20 godina Igra kola“ koja je na reprezentativan način materijalizirala proteklih dvadeset godina smotre. Trag koji ostavljamo mora biti vidljiv, reprezentativan, a upravo je to ova monografija koja se nastavlja na dvostruki CD koji smo izdali povodom 10 godišnjice smotre u Ogulinu. Ovdje treba istaknuti da je skupina Sv. Ana – Vučjak iz Karlovca ove godine bila izuzetno aktivna kroz sva tri dana smotre. Uz nastupe prvog i drugog dana, članice KUD-a Sv. Ana – Vučjak organizirale su etnografsku izložbu na kojoj su predstavile dio eksponata svoje etno kuće, nastupale u nekoliko sastava i imale svoj redoviti nastup, na čemu im posebno zahvaljujemo.
Sljedeće dva dana predstavili su nastupe folklornih skupina na glavnoj pozornici u dvorištu Frankopanske kule po lijepom, suhom vremenu. Prošlogodišnji nesraz broja skupina koje su nastupale u subotu i nedjelju ove se je godine „primirio“, pa smo obje večeri imali sličan broj nastupajućih skupina. Ono što je generalno razlikovalo ove dvije večeri je kvaliteta nastupa; prva večer je kvalitativno zaostajala za vrsnim produkcijama druge večeri nastupanja u Frankopanskoj kuli. I gostujuće su skupine bile ravnomjerno podijeljene pa se je i to uklopilo u sliku o optimalnoj izvedbenoj večeri. Ove godine gostujuće skupine ravnomjerno su bile raspoređene na dvije večeri što je svakako bolja solucija, hvala organizatoru na prihvaćanju prošlogodišnjeg savjeta. Isto se odnosilo i na kvalitetu nastupajućih skupina; većina gostujućih skupina reprezentativno je predstavljala smotre koje su ih za ovu priliku delegirale. reciprocitet u kvaliteti se svakako mora poštovati, to je osnovni ključ za napredak i poticaj skupinama da rade na kvaliteti kako bi bili nagrađeni odlaskom na druge smotre.
Smotra se kao i dosadašnjih godina potrudila pripremiti kvalitetan popratni materijal (plakati, letci, programi) s napomenom da je izostao bilten kojeg je ove godine zamijenila fotomonografija. Nadam se da ćemo sljedeće godine ponovno imati prilike vidjeti „trag“ smotre u obliku bogato opremljenog biltena, kako je to bilo svih dosadašnjih godina. Glavna organizatorica Nikolina Luketić Delija u proteklih je dvadesetak godina pokrenula niz projekata vezanih uz smotru koji su uvijek s uspjehom bili realizirani pa je red da se njezina zasluga javno istakne. Cjelokupna hrvatska amaterska kulturna aktivnost počiva na aktivnostima istaknutih pojedinaca i u tom smislu aktivnost Nikoline Luketić Delija zaslužuje najveće pohvale za svoj dugogodišnji uporni i sistematski rad. Bez njezinog samoprijegornog rada ni ove smotre, u ovakvom formatu, ne bi bilo. Na svemu ovome joj čestitamo i želimo još mnogo uspješnih projekata na radost svih sudionika folklorne scene Karlovačke županije. Jedan od njezinih zadnjih projekata vezanih uz ovu smotru je zajedničko fotografiranje sudionika smotre koje također ostavlja konkretan trag a svim sudionicima i zanimljivu uspomenu na ovo događanje.
Što se tiče nastupa domaćih skupina, imali smo priliku uživati u prilično dobrim, povremeno vrhunskim nastupima domaćih skupina. Kao i uvijek do sada, na okruglom stolu smo istaknuli nekolicinu koji su u svojim nastojanjima – trudu, istraživanju i prezentiranju glazbeno-plesne baštine, otišli korak naprijed i bili uvjerljiviji od ostalih. nekako se čini da u samom vrhu godinama stoje ista društva iako je za primijetiti da se u II kategoriji svake godine pojavi netko istaknutiji nego prethodnih godina. No ipak je potrebno istaknuti da je većina nastupajućih skupina, na naše veliko zadovoljstvo, potvrdilavisoku kvalitetu izvedbe. Na smotri je kao i prethodnih nekoliko godina nastupilo 30 domaćih skupina što potvrđuje tezu o Karlovačkoj županiji kao jednom od najaktivnijih središta tradicijske (izvorne) folklorne scene. Fluktuacija skupina je bila primjetna i ove godine; na sreću od sada te promjene možemo pratiti u tablicama foto-monografije gdje su navedena sva učešća pojedinih folklornih skupina. S ponosom možemo istaknuti nastupe dviju novih skupina, iz Tušilovića i Zagradaca. Njima želim puno uspjeha u daljnjem radu koji bi nakon uspješnih prvih nastupa i trebao uslijediti. Žao nam je da društva poput Modruša, Tounja, Žakanja, Novigrada ili Trga nisu više aktivna. Ova smotra će ih s radošću prihvatiti sljedećih godina ako se njihova aktivnost ponovno pokrene. Svi dijelovi županije na ovogodišnjoj smotri bili su primjereno predstavljeni s tim da treba istaknuti izuzetnu aktivnost društava sjeverozapadnog, centralnog i sjeveroistočnog dijela županije. Jugozapadni dio (ogulinsko područje) pokazuje znakove posustajanja pojedinih skupina na što trebamo ukazati i nekako pomoći organizatoru da ponovno animira vrsne skupine koje su s ovih područja redovito u prošlosti dolazile. Ne bi bilo pravedno ne istaknuti i sve ostale sudionike koji su s velikim žarom i poletom prikazali svoje najnovije scenske uratke. Njihovi nastupi odlikovali su se zanimljivim pristupima, koncepcijama programa, tehničkoj dotjeranosti a i kvaliteti nastupa. Svi izvođači držali su se vremenski zadanih okvira koji su uz pomoć inspicijenata smotre bez zastoja prolazili pozornicom. Sve to podržala je svojim komentatorskim intervencijama voditeljica programa Ružica Salopek potvrđujući tako sve segmente vrsne pripreme tijeka događanja samog programa.
Segmenti pjevanje i sviranje o kojima vodim brigu za vrijeme nastupa i ovom su prilikom pokazali izuzetne pomake u raznolikosti i načinu prezentacije, kvaliteti pjevanja te što je od posebnog značaja, dobi pjevača. Ove godine me je iznenadio broj muških skupina, dobrih muških pjevača koji su u prošlosti bili rijetka pojava na ovoj smotri. Pjevači iz Ogulina, Barilovića, Zagraci, Slunja, Ogulinskog Zagorja, Paurije (Dubravci), Mostanja, Lađevca, Draganića, Rečice, Rakovice, Centingrada, Lasinje, Turnja, Vučjaka sve kvalitetnije pariraju pjevačicama koje su ipak glavni nositelji pjevane tradicije u ovom kraju. Isto tako za primijetiti je da voditelji više računa vode o načinima kako strofnu pjesmu predstaviti scenski se „igrajući“ zvukom manjih skupina, solista i cijelog ansambla. Gotovo svaka skupina pokazala je vrlo zanimljiv pristup „slaganju“ načina pjevanja u kojima je duet ili manju skupinu nadopunjavao veći glas, manju skupinu veća uz niz različitih zanimljivih vokalnih kombinacija. Lijepo je primijetiti da je uvriježen način prezentiranja u kojemu svi sve pjevaju danas rjeđa pojava. Tome potpomažu sve bolji i slobodniji pjevači koji žele predstaviti svoju vještinu, u čemu ih mi potpuno podržavamo. I ove godine je razbijen trend da zahtjevnije, starije arhaičke napjeve poput rozganja izvode isključivo starije pjevačice ili pjevači; brojne mlađe pjevačice i pjevači preuzeli su tu istaknutu ulogu na vrlo zadovoljavajući način, produžujući i popularizirajući ovu zanimljivu tradiciju vezanu za karlovačko područje. Mlade pjevačice polako stječu iskustvo s kojim pariraju svojim starijim prethodnicama (Brežani, Lipovac, Pokupska dolina) što nas jako veseli. Ono što me jedino ljuti je trend „posuđivanja glazbenika“ koji se i ove godine nastavio pa mislim da bi zaista bilo vrijeme da se utvrde pravila kojih bi se svi sudionici smotre trebali pridržavati!

Kao i dosadašnjih godina, komisija je u razgovorima na okruglom stolu (koji je također „poseban“ – u Ogulinu svi sudjeluju, svi slušaju sve izrečene komentare!) s voditeljima i predstavnicima društava ukazala na pojedine propuste i možebitna poboljšanja u koncepciji izvedenog programa. Gotovo sve nastupe folklornih skupina, komisija je pohvalila spomenuvši i činjenicu da u ovom trenutku dvadesetak skupina koje mogu reprezentativno predstavljati svoju županiju diljem Hrvatske i svijeta. Na osnovu viđenog i na okruglom stolu komentiranog, komisija je posebno istakla određeni broj skupina koje će tokom sljedeće godine predstavljati svoju županiju:

KUD “Klek”, Ogulin
KUD „Rečica“, Rečica
KUD „Sv. Juraj“, Zagorje Ogulinsko
KUD „Sv. Juraj“, Draganić
KUD „Cetingradska tamburica“, Cetingrad
KUD „Korana“, Slunj

Isto tako predstavnici ove županije biti će društva:

KUD „Župe Sv. Rok“, Skakavac
KUD „Turanj“, Karlovac
KUD „Sv. Ana“, Vučjak
KUD „Sv. Antun“, Pokupska Dolina
KUD „Vrhovac“, Vrhovac
KUD „Antun Klasinc“, Lasinja
KUD „Vinčica“, Belajske Poljice
KUD „Lipovac“, Generalski Stol

Raspored odlazaka na smotre prepuštamo Nikolini Luketić Delija koja godinama raspoređuje skupine prema mjestima i smotrama na kojima (ni)su sudjelovali. Uvjet je da skupina na gostujućoj smotri izvede program predstavljen i komentiran na ovoj smotri. Smatramo da će navedene skupine kvalitetno i reprezentativno predstavljati tradicijsku glazbu, ples i običaje Karlovačke županije na smotrama diljem Lijepe naše.
Smotra u Ogulinu još jednom je pokazala da spada u najkvalitetnije smotre izvornog folklora u Republici Hrvatskoj. Stoga i ovo izvješće šaljemo u nadi da će potaknuti odgovorne u Ministarstvu kulture i županijskom uredu za kulturu da shodno tome i financijski potpomognu nastavak održavanja ove značajne manifestacije.

Komentari na nastupe folklornih skupina – prva večer;

KUD „Župe Sv. Rok“, Skakavac (6:45 min)
Najavljeni program: Prolistala bukovina, Sving, Igram kolo mada lako nije, Kamenski drmeš, Đikalica
Komentar:
Prolistala bukovina – zanimljiv napjev koji započima istaknuti pjevač i muška pjevačka skupina; U refrenu im se pridružuje ženska pjevačka skupina. Sigurno, čvrsto pjevanje koje predvodi vrstan istaknuti pjevač. Lijepo posložen napjev.
Oj, ovo vam je družina vesela – rozganje; dok se pjevačice izmjenjuju u dijaloškom pijevu ostatak skupine se premiješta za sljedeći dio koreografije – vrlo zanimljivo i dobro postavljeno. Samo rozganje je korektno. Osobno, fali mi više žara i opuštenosti da bi njihova vještina dobila vrhunski karakter kakav to i zaslužuje.
Igram kolo mada lako nije – šetano kolo, dobra izvedba, dobro pjevanje – živo i angažirano;
Kamenski drmeš, Đikalica – zanimljiv „mješoviti“ instrumentalni sastav, kojeg ste izgleda prikupili za ovu priliku, korektno je odradio svoju „gažu“; violina svirucka i glumi, harmonika svoje odrađuje korektno prigušeno…
Sve skupa prilično kvalitetno ali fali mi onog finalnog zanosa koji bi kroz Vaš nastup istaknuo kvalitetu glazbeno plesnih obrazaca koje vrlo vješto izvodite. Veliki trud koji su izvođači uložili u rad svoje skupine jasan je, predstavljen u prilično kvalitetno izvedenim brojevima. Vaša nošnja i uopće pojava na sceni zaslužuju i tu kompleksniju dimenziju koja bi vas napokon stavila u red izvrsnih skupina karlovačke županije. Čestitam na dobrom nastupu!

KUD „Barilović“, Barilović (6:15 min)
Najavljeni program: Ženska rozgalica Tri godine kako žito klasa, Pogledaj me mala moja, Polka, Đikalica, Drmeš uz rozganje
Komentar:
Tri godine kako žito klasa – vrsno napjevavanje predstavljeno rozganjem muškim pjevača nakon ženskog poziva. Lijepo zamišljeno, korektno odrađeno ali s malom „zadrškom“ – kao da je naučeno umjesto da svojim nastupom potvrdi da je ovim pjevačima pjevanje istaknutom vještinom.
Pogledaj me mala moja – muška pjevačka skupina, mladi istaknuti pjevač, dobro predvodi pjesmu, ostali prilažu korektno. Dobri završeci, zanimljiv napjev, noviji sloj glazbene tradicije… (uvezeno) Ono što nedostaje je činjenica da ostatak skupine „statira“ dok se pjevači (i pjevačica) lagano izmjenjuju u svojim pjevačkim brojevima. Predlažem da se potrudite koreografski osmisliti postepene ulaske koji bi razbili statičnost scenske slike.
Polka, Đikalica, Drmeš uz rozganje – guci (dvije violine, beglajt i bajs) po starinsku, vrlo zanimljiva svirka „po domaću“, dobri guci! Spoj mladosti i iskustva u kojem mladi vode glavnu riječ. Ovo je odličan preduvijet za održanje lokalne glazbeno-plesne tradicije. Rozga i pjesmu započima dobra starija počimalja, no bilo bi dobro da kao i kod muških pjevača neka od mlađih pjevačica uz nju naučila i nastavila ovu za Vaš kraj prepoznatljivu tradiciju. Izgleda da je moj prošlogodišnji komentar „Budite i dalje tvrdoglavi i uporni (ali ovako, pozitivno) pa će i značajniji rezultati ubrzo, na vašu radost, uslijediti…“ počeo davati konkretne rezultate.
Čestitke na dobrom nastupu!

KUD „Lađevčani“, Lađevac (6:40 min)
Najavljeni program: Napjevi uz bećarac, Samičarsko kolo, Đipac
Komentar:
Znaš li mala onu šljivu ranku – pjevanje mješovite pjevačke skupine uz pratnju instrumentalnog sastava (samica, bajs i kontra). Na muški „poziv“ odgovara ženska počimalja napjevavajući se, vrlo veselo i spontano. Lijepo pjevanje i svirka koje bi bilo moguće „pojačati“ spontanim kretanjem po sceni te tako naglasiti radnju „napjevavanja“.
Samičarsko kolo – izvrsno odsvirano i odigrano!
Đipac – pjevanje u istom kvalitetnom tonu uz dobru pratnju instrumentalnog sastava (6 svirača – 4 tambure, kontra i bas) – jako dobra izvedba!
Šteta što je sve po segmentima posloženo, jedini istaknuti moment koji nedostaje vrsnoj izvedbi su „koreografske“ ruke koje bi ovaj niz zanimljivih glazbeno-plesnih brojeva ujedinile u smislenije scenski oblikovanu cjelinu. Ovako sve ostaje na nizu zanimljivih, dobro odrađenih brojeva (sličan komentar popratio je i Vaš prošlogodišnji nastup što sugerira da je stvarno vrijeme da na tome poradite). Čestitke na dobrom nastupu!

KUD „Stative“, Gornje Stative (6:00 min)
Najavljeni program: Dolinom se šetala, Šetal sam se gori doli, Đikalica, Drmeš
Komentar:
Dolinom se šetala – ženska pjevačka skupina; zanimljiva varijanta napjeva i teksta poznate pjesme; dobra počimalja sigurno predvodi pjevanje ženske pjevačke skupine.
Šetal sam se gori doli – šetano kolo; pjevačice nastavile pjevati u istom, dobrom raspoloženju, pjevački angažirano.
Đikalica, Drmeš – plesno veselo i živo, dok se instrumentalni sastav koji ih prati nije baš proslavio svojom svirkom. Iako su brojni ne zvuče kao sastav koji stalno, zajedno svira pa u tom svom „traženju“ ne ostavljaju dojam vrsnog pratećeg sastava. U sporijem tempu đikalice jedva su se „sakupili“ dok su se bolje snašli u svojoj ulozi pratećeg sastava u drmešu. Mala, ali složna, skupina dobro je odradila ovaj nastup. Finalni komentar se nekako slaže s prošlogodišnjim „kad bi se sviračka preuvjerljivost i plesačka skromnost, izjednačile dobili bismo zanimljiv i kvalitetniji nastup“. Ovogodišnji nastup je za klasu bolji od prošlogodišnjeg ali još ima prostora za napredak koji bi Vas stavio u red kvalitetnijih skupina Vašeg područja.

KUD „Frankopan“,Bosiljevo (8:00 min)
Najavljeni program: Običaj žetve – Ženjačice, Šenice se klasale, Drmeš
Komentar:
Predstava pučkog teatra u lokalnom dijalektu koji publika voli – na bedastoće i erotske dvosmislene poruke najčešće reagira! Ovo je za mene novina jer u dosadašnjih dvadesetak godina praćenja ove smotre do sada nikada nisam imao priliku gledati nastup „komorne“ folklorne skupine od 5 članica (+ gazdarica). Nisam baš siguran da bi se pokazivanje intimne odjeće moglo nazvati žetvenim običajem ali opet… sigurno Vi to znate puno bolje nego ja? Uostalom, kompletniji i stručniji komentar prvih 6 minuta ovog nastupa bolje bi mogao dati kazališni kritičar nego osobe koji su eksperti za područje tradicijske glazbeno-plesne kulture.
Nakon 6 minuta glumice su odlučile i zapjevati ali.. onako „spontano“, glumački – sve prvi glas a samo jedna drugi, pri tom ne pogađajući intonaciju. Nadam se da je ovo samo trenutni hir, istraživanje granica folklornog izričaja i da ćete sljedeće godine ipak zaigrati svoje vesele plesove Poljka, Hrvacka, na radost i zadovoljstvo sviju nas.

KUD „Netretić“, Netretić (6:15 min)
Najavljeni program: Tekla rijeka, Selo moje, Rašpa, Đikalica
Komentar:
Tekla rijeka – pjesmu započinju 4 pjevačice (mala pjevačka skupina); dobra počimalja no pjesma je samo korektna. Činjenica da pjeva manje pjevačka skupina ne znači da će pjevanje biti dobro. No ipak, kad se je ostatak pjevačke skupine pridružio pjesma je bolje zazvučala. Pjevanje zanimljivo koreografski posloženo (kretanje, pokret za vrijeme pjevanja).
Selo moje – pjevanje je napredovalo, prije nije ovako dobro zvučalo. Možda malo preniska intonacija da bi mlade pjevačice mogle kvalitetno prilagati. Dobro otpjevano!
Rašpa, Đikalica – sastav koji je pratio i Lasinju u ovoj je ulozi kompaktniji, sigurniji, harmonika je došla „doma“ i zasvirala valjda kako to obično radi. Pokušaj da se za smotru „smiri“ nije baš uspio.
Sve skupa malo suzdržano, prepadnuto,… šteta jer vidim veliki napredak od prijašnjih godina. Još samo malo treba da se sve skupa posloži… Ustrajte u svojoj volji da svoju tradiciju prikažete reprezentativno i da svoje pjevačko-plesne vještine kvalitetnije razvijete.

KUD „Kamanje“, Kamanje (6:00 min)
Najavljeni program: Subota se nedjelji veseli, Sirota, Sving, Drmeš uz ječanje
Komentar:
Subota se nedjelji veseli – vrlo nesiguran početak zborske ženske pjesme koja se u drugim strofama raspjevava. Nisam baš siguran da li im ova intonacija baš odgovara, malo niže bi bilo i uhu ugodnije a i pjevačicama svakako lakše otpjevati.
Sirota – opet sve pjevaju zborski, prvi glas, zašto?
Sving, Drmeš uz ječanje – instrumentalna pratnja dvije violine bajs, kontra i II prim; violine se slabo čuju, a II prim previše – neizbalansirano svira svoju liniju… Znam da smo godinama ovaj sastav znali isticati kao jedan od najboljih međutim ove godine se to baš nije funkcioniralo. Splet okolnosti poremetio je tijek i kvalitetu izvedbe Vašeg nastupa. Nadam se da je to samo trenutni propust kojeg ćete već u sljedećim susretima popraviti. Želim Vam puno uspjeha u Vašem radu.

KUD „Sv. Fabijan“, Zagradci (7:00 min)
Najavljeni program: Volio sam jednu malu, Po livadi pala kiša rosulja, Sving, Đikalica, Drmeš
Komentar:
Volio sam jednu malu – muška pjevačka skupina, dobar istaknuti pjevač. Skupina mlađih i starijih, iskusnih pjevača koji lijepo pjevaju. Dobar nastup pjevačke skupine.
Po livadi pala kiša rosulja – ovo pak zvuči kao da su se po prvi puta sastali. Muški glasovi i mlade cure svi u prvom glasu umjesto da pjevaju pratnju. Instrumentalna pratnja također nije reprazentativno odradila svoju ulogu. Ovo je sigurno plod neiskustva jer prvi broj je bio sasvim korektno, čak bih rekao, vrlo dobro otpjevan. Pjevače kod skupinih brojeva treba upozoravati na disciplinu slušanja pri pjevanju te poštivanja jačine glasa koje se ne smije nametati nego s ostalim glasovima pokušati graditi vrstan, balansiran, zajednički zvuk.
Sving, Đikalica, Drmeš – instrumentalna pratnja nije baš reprazentativno odradila svoju ulogu.
Prvi nastup skupine na smotri predstavio je zanimljiv program u interesantnom sastavu koji predstavlja spoj mladosti i iskustva. Nadam se da ća Vam dojmovi s korektnog prvog nastupa biti snažan poticaj u daljnjem radu.

HKUD „Sv. Ante – Herceg Bosna“, Tušilović (6:00 min)
Najavljeni program: Kratki bećarci, Đuture,
Komentar:
Bosno moja… – dobar pokušaj pjevanja starije ženske pjevačke skupine, no rezultat, zvuk koji smo čuli u završnici izvedbe nije reprezentativan. Trema prvog nastupa učinila je svoje ali isto tako je ukazala na čitav spektar zanimljivih glasova koje su u stanju predstaviti slavnu pjevačku tradiciju kraja iz kojeg dolaze.
Đuture, Ružmarin, Okolo – izvrstan svirač na šargiji (veliki instrument koji dobro rezonira). Najveće iznenađenje Vašeg nastupa je mlada plesna skupina koja s puno žara i puno volje uživa u predstavljanju plesnih tradicija svojih predaka. Ono što bi trebao biti sljedeći korak je preuzimanje načina pjevanja od svojih prethodnica kako bi produžili život glazbeno-plesne kulture kraja iz kojeg potječete. Entuzijazam, volja i pozitivna energija koje su zračile iz Vašeg nastupa dobar su predznak za buduću aktivnost Vaše skupine. Na tom putu ustrajte pa i vrhunski rezultati ne bi smjeli izostati!

KUD „Turanj“, Karlovac (6:50 min)
Najavljeni program: Stal sam se zarana, Kupa vodo, Đikalica, Drmeš
Komentar:
Stal sam se zarana – muška pjevačka skupina; Ovo mi je prvi put da imam prilike čuti i mušku pjevačku skiupinu iz Turnja. Vrlo dobro otpjevano uz izvrsnu instrumentalnu pratnju. Do ovog momenta u programu ovo je bio jedini korektni, dobri instrumentalni sastav! Tradicija koju desetljećima njegujete se i ove godine nastavila na čemu Vam čestitam.
Kupa vodo – ženska pjevačka skupina, dobro otpjevano. Dobra počimalja započima zapjeve strofa a sigurnim pratećim glasom joj se pridružuje ostatak pjevačke skupine.
Đikalica, Drmeš – izvrstan instrumentalni sastav sigurnim ritmom prati nastup plesne skupine. Izvrsno rozganje! Čestitam na dobrom nastupu!

KUD „Vivodina“, Vivodina (4:30 min)
Najavljeni program: Ječam žela, Milica, Oberštajerska
Komentar:
Ječam žela – ovaj napjev koreografski je vrlo dobro donesen u izvedbi triju malih pjevačkih skupina koje se u pjevanju dinamički nadopunjuju. Pjevanje na dvije strane međutim problem je u intoniranju mladih glasova koji još nisu intonativno sigurni. Šteta – ideja, volja i sve ostalo je dobro zamišljeno samo u završnici ono što smo imali prilike čuti nije bilo tako kvalitetno kako je to dobro zamišljena slika i pretpostavljala.
Milica, Oberštajerska – instrumentalni sastav koji funkcionira, osim nedoumica oko dužine plesa (broja ponavljanja) koji ih je u jednom momentu izbacio iz takta. Korektan sastav u kojem dva instrumenta sviraju melodijsku liniju ( u glas) + kontra i bajs (vrlo dobra sviračica na bajsu koju smo večeras imali i prije prilike vidjeti). Dobar nastup skupine iz Vivodine, čestitam!

KUD „Sv. Antun“, Zadobarje (6:40 min)
Najavljeni program: Oj javore, javore, Kad mlad momak na straži stoji, Đikalica, Drmeš
Komentar:
Oj javore, javore – mladi istaknuti pjevač izvrsno predvodi pjesmu. Šteta što ženska skupina pjeva isti glas (jedan muškarac prilaže?!?). Ovo je pravi primjer kako voditelj skupine može prepoznati dobrog pjevača i istaknuti ga, dobro razraditi vrlo zanimljiv način predstavljanja napjeva. U isto vrijeme ovo je i primjer kako je teško s amaterima napraviti tako hrabre iskorake – izvrsno kao ideja, dobro odsvirano no u samoj konačnici rezultat je mogao biti zanimljiviji.
Kad mlad momak na straži stoji – ženska pjevačka skupina; pjevanje započeto u niskoj intonaciji rezultira priličnim „mučenjem“. Zanimljiv napjev, izvrsna iskusna počimalja koja je niže započela (možda u uhu ima prethodnu intonaciju…) svojim pjevom nadoknađuje ovaj propust; kako je izvedba odmicala tako je i izvedba bila sigurnija, čvršća, upravo onako kako to pjevačice ove folklorne skupine obično znaju zapjevati.
Đikalica, Drmeš – jako dobar sastav, izvrsno rozganje;
Dobar spoj mlađe i starije generacije, puno pozitivne energije i repertoar koji je u stvaranju još jednom su na zanimljiv način predstavili aktivnosti skupine iz Zadobarja. Čestitam na zanimljivom nastupu!

KUD „Sv. Juraj“, Zagorje Ogulinsko (8:00 min)
Najavljeni program: Alaj mi je ovaj dan, Kreće se lađa, Crne oči i crne obrve, Staro kolo, Kukunješće
Komentar:
Alaj mi je ovaj dan – muška pjevačka skupina, čvrsta i sigurna pjesma pod bas. Izvrstan istaknuti pjevač i ostali glasovi koji prilažu. U drugom djelu prilažu i ženski glasovi – jako dobro otpjevano!
Kreće se lađa – uz instr. pratnju; još jedan dobro otpjevan glazbeni broj, dobro posloženo na način da ženska skupina (s vrsnom istaknutom pjevačicom) predvodi pjevanje a muška skupina odgovara i prilaže. Jako dobro izvedeno! Ovaj sam napjev do sada imao prilike čuti u izvedbi ogulinske folklorne skupine. Vaša izvedba je također zanimljiva, iako na njihovu tragu…
Crne oči i crne obrve – mlada skupina pjeva i pleše ostali prilažu.
Staro kolo, Kukunješće – sinergija instrumentalne pratnje, plesa i pjevanja se nastavlja i u finalu koreografije; također dobro postavljeno i vrlo dobro izvedeno. Ovo je zasigurno najbolji nastup večeras! Energija i zajedništvo, sinergija mladosti i iskustva koje svojim nastupom prikazuju na sceni, nastup ove skupine stavlja u red najkvalitetnijih folklornih skupina Karlovačke županije.
Čestitam na vrlo dobrom nastupu!

KUD „Sv. Ana“, Vučjak (7:10 min)
Najavljeni program: napjevi, Zora rudi, Kaj u Magde ima, Poljka, Đikalica, Drmeš
Komentar:
Zanimljiv prikaz popraćen glazbenim dijalogom korak je naprijed kako u istraživanju glazbeno-plesne tradicije tako i u njenom predstavljanju. Veseli što su akteri ovog dijaloga mladi pjevač i pjevačica!
Zora rudi – mala ženska pjevačka skupina, jako dobro otpjevano! Napjevavanje s muškom pjevačkom skupinom. Lijepo otpjevano i koreografski osmišljeno.
Kaj u Magde ima – zanimljiv prikaz uz pratnju dvojnica, korektno odrađeno. Vidi se da im ovo još nije leglo, trude se ulažu puno u izvedbu ovog broja ali još nije potpuno leglo. Svakako bih istaknuo da je skupina iz Vučjaka i do sada više puta zanimljivim intervencijama, posebice uvođenjem gotovo zaboravljenih tradicijskih glazbala, znala inventivno predstaviti svoju glazbeno-plesnu tradiciju. Tako su nas nakon prošlogodišnjeg napjeva Popuhnul je tihi vjetar ponovno ugodno iznenadili svojom velikom voljom u pronalaženju zanimljivih, za nas novih, zaboravljenih glazbeno-plesnih tradicijskih obrazaca.
Poljka, Đikalica, Drmeš – instrumentalni sastav (guci) vrlo dobar sastav! Rozganje! Vrlo dobar nastup skupine iz Vučjaka!

Komentari na nastupe folklornih skupina – druga večer;

KUD “Klek”, Ogulin (7:00 min)
Najavljeni program: Oj javore, zelen bore, Fukac, Staro kolo, Lipi Ivo kolo vodi
Komentar:
Oj javore, zelen bore – napjev u izvedbi muške pjevačke skupine, izvrstan primjer čvrstog, dinarskog pjevanja pod bas. U trećoj kitici pridružuju se i pjevačice pa slika na sceni postepeno raste, i zvučno i vizualno, što cijeloj izvedbi daje poseban štih. Ovo je pravi primjer kako se u izvedbi vrsnih izvođača voditelj/koreograf može poigrati sa koreografskim elementima koji dobro inkorporirani izvedbi daju sasvim drugu dimenziju izvedbe.
Fukac – mlada počimalja započima a gromoglasno joj se pridružuje u pjevanju ostatak pjevačke skupine. Izvrsna izvedba, angažirana, ritmički i dinamički postavljena, vrsno otpjevana.
Staro kolo – samica i farkaš;
Lipi Ivo kolo vodi – mlada počimalja, dobra pjesma, odgovori ostatka pjevačke skupine, zdušno, intonativno čisto, u glas. Izvrsna izvedba!
Nije ni potrebno isticati da su članovi KUDa Klek i po dvadesetprvi puta potvrdili regionalni primat u prikazivanju tradicijske glazbe i plesa svojeg kraja prvenstveno zahvaljujući vrlo vještoj koreografiji scenskog prikaza dopunjenoj vrsnim glazbeno-plesnim izvedbama mlađe i starije pjevačke/plesne skupine. Čestitam na vrsnom nastupu!

KUD „Sv. Antun“, Pokupska dolina (5:50 min)
Najavljeni program: Zeleno je lišće borovo, Poljka, Izrasla je kopriva, Drmeš uz rozganje
Komentar:
Zeleno je lišće borovo – izvrsna počimalja, otpjevano zborski s mnogo prvih glasova. Iako je drugi glas snažan u ovakvom odnosu glasova teško je vrhunski iskoordinirati sve glasove. Dobra izvedba.
Poljka – mladi tamburaški sastav iz godine u godinu sve bolji; čvrsto ritmički odsvirano pomaže plesačicama opustiti se i uživati u svojoj izvedbi.
Izrasla je kopriva – šetano kolo, brojna mlada skupina raspjevano, jest malo zborski, malo školski ali u ovoj fazi vrlo dobro, samo ovako nastavite…
Drmeš uz rozganje – rozganje, mlade počimalje rozgaju, dobra svirka. Dobar nastup skupine iz Pokupske doline!

KUD „Vrhovac“, Vrhovac (5:20 min)
Najavljeni program: Lipa moja goro zelena, Rajšpa, Drmeš
Komentar:
Lipa moja goro zelena – dobra počimalja započima pjevanje prve trojke, pridružuje se ostatak ženske pjevačke skupine. Pjevačice nisu ritmički koordinirane ali se trude napjev dobro otpjevati. Na kraju se u pjevanju pridružuju i pjevači što zaokružuje zanimljivu izvedbu. Dobra izvedba!
Rajšpa – pravi guci, dobra svirka uz koju je mnogo lakše plesati – veselo i angažirano.
Drmeš – ječanje (samice) dviju iskusnih pjevačica!
Nastup sličan prošlogodišnjem u kojem je akcent na početnoj pjevačkoj točki. U ideji i koreografskom rješenju sve bolje i bolje ali izvedba još mora pokazati da je i pjevanje integralnim dijelom tradicije. Drago mi je vidjeti (nakon onog ne baš uspješnog nastupa u Sv. Josipu) da se stanje popravlja i da ozbiljnije pristupate predstavljanju svoje tradicije. Čestitke na dobrom nastupu!

KUD „Sv. Juraj“, Draganić (6:50 min)
Najavljeni program: Posamič, To ti je to, Šebešićka, Stara poljka, Metlaš
Komentar:
Ej teško meni… – napjevavanje (posamič) izvrstan dijalog
To ti je to – muška pjevačka skupina, izvrstan istaknuti pjevač. Glasovi koji prilažu slažu do treće kitice da bi se našli u dobroj, čvrstoj balansiranoj harmoniji pjevanja pod bas!
Šebešićka – previsoka intonacija kojom započima pjevanje ženska pjevačka skupina ne ostavlja dojam kakav smo obično naučili čuti od ove vrlo dobre, iskusne folklorne skupine. No usprkos tome uspjele su izgurati pjesmu do kraja što pak govori o njihovoj angažiranosti i scenskom iskustvu koje ne dozvoljava propuste.
Stara poljka, Metlaš – jako dobar tamburaški sastav koji izbalansirano naštimano svira za ples, čvrstim ritmom vodi plesače kroz vrsnu plesnu izvedbu. (Vratila se Anđela, eto glasa!
Kvaliteta izvedbe ovog sastava je neupitna. Možemo govoriti o nijansama uspješne ili manje uspješne izvedbe, isto kao i o složenijoj ili manje složenijoj koreografiji koje ovaj sastav s lakoćom na vrstan način scenski predstavlja. Čestitam na dobrom nastupu!

KUD „Mostanje“, Karlovac (6:00 min)
Najavljeni program: Po livadi pala kiša rosulja, Majka Mari kose plela, Đikalica, Drmeš
Komentar:
Po livadi pala kiša rosulja – muška pjevačka skupina još se traži, dobra volja ali prilično nesiguran nastup. Istaknuti pjevač pod „pritiskom“ stisnuta grla no u drugom dijelu pjesme cijelu stvar „diže“ vrhunski otpjevan ženski duet.
Majka Mari kose plela ¬– izvrstan početak ženske pjesme koji nakon kiksa jedne od počimalja (u drugom glasu) „pada“, šteta da ovako dobro nisu do kraja nastavili. Na pjesmu se nadovezuje rozganje više članova skupine; vrlo dobro zamišljeno i još bolje realizirano.
Đikalica, Drmeš ¬– vrsno rozganje; dobra svirka instr. sastava u kojem dominira, kako i treba, svirka vrsnog violiniste.
Prilično nesigurno izveden ali vrlo dobro zamišljen nastup skupine iz Mostanja. Veliki rad i upornost se osjeti u izvedbi no „loš“ dan se je dogodio. Želim vam uspjeha i „dobar“ dan na nastupima koji slijede, posebice na MSF u Zagrebu.

KUD „Sv. Margareta“, Velika Jelsa – Karlovac (5:00 min)
Najavljeni program: Jedno jutro na izvoru vode ladne, Selo moje, Drmeš na veru
Komentar:
Jedno jutro na izvoru vode ladne – nakon početne nesigurnosti nastavili prilično složno iako nije bilo lako jer je intonacija poprilično visoka. Kako je izvedba odmicala tako je sve više pjevačica pjevalo vodeći glas… Zborski pristojno otpjevano. Muški duboki glas u tragovima… vrlo zanimljiv napjev.
Selo moje – ni ovaj napjev nije intoniran sigurno, čvrsto, ponovno dominira prvi glas, pjevači/ce se međusnobno ne slušaju nego samo pjevaju pa to nikako ne može rezultirati vrhunskom izvedbom.
Drmeš na veru – pjevanje u istoj maniri s tim da sada rijetki prateći glas improvizira glas koji ne odgovara stilskim karakteristikama pjevanja u njihovu kraju (paralelne kvarte…). Svojim nastupom, pogotovo pjevanjem niste ostvarile uvjerljiv na smotri u Ogulinu. Poznavajući Vašu veliku volju i upornost nadam se da će sljedeći susreti biti uvjerljiviji kako za nas koji gledamo tako i za Vas koji izvodite.

KUD „Cetingradska tamburica“, Cetingrad (8:20 min)
Najavljeni program: Nadpjevavanje – Pjesmom kroz selo, Zorko djevojko; Sremica, Seka Jela
Komentar:
Širi mi se moja robo bijela – ženska pjesma, izvrsna počimalja, ostale pjevačice prilažu, dobra izvedba.
Igra kolo nasred Ogulina – izvrsna muška pjesma koju predvodi istaknuti pjevač.
Zorko djevojko – napjevavanje; dobar, zanimljiv napjev, stariji sloj tradicije (pjevanja pod bas) koji funkcionira s tim da je možda malo predug u kontekstu ove koreografije.
Sremica – izvrsna svirka i pjevanje
Oj seko Jelo – finale, izvrsno pjevanje i svirka muške skupine napjevavanje
Nismo imali prilike pratiti vaš rad nekoliko godina ali ste dokazali da je Vaša kvaliteta ipak opstojna. Jako dobar nastup, primjereno koreografski postavljen i vrsno izveden u svim segmentima izvedbe. Posebno impresionira muška pjesma i izuzetna svirka tamburaškog sastava. Čestitam na izvrsnom nastupu na smotri!

KUD „Paurija“, Dubravci (6:30 min)
Najavljeni program: Izrasla je šipak roža, Al je divna jesen u mom rodnom kraju, Sving, Drmeš uz rozganje
Komentar:
Izrasla je šipak roža – mala pjevačka skupina iskusnih pjevačica. Vrsna istaknuta pjevačica, pjevačice se slušaju pa kako izvedba odmiče tako i pjesma bolje „slaže“. Dobra izvedba.
Al’ je divna jesen u mom rodnom kraju – muška pjevačka skupina uz pratnju započima pjevanje pjesme, više je spontano kao putna pjesma pa tako i pjevaju više prvih glasova nego glasova koji prilažu. U drugom dijelu se pridružuju i ostali, ženski glasovi pa je kvalitativni dojam uvjerljiviji.
Sving – korektna svirka instrumentalnog sastava.
Drmeš uz rozganje – dobro rozganje!
Glavni adut ove skupine do sada je bila izuzetna muška pjevačka skupina te zanimljivo koreografski zamišljeni nastupi. Ove godine nastup je prošao u prilično mirnom tonu, korektno odrađenom ali ne tako uvjerljivom kako smo to od ove skupine do sada godinama imali prilike doživjeti.

KUD „Antun Klasinc“, Lasinja (7:25 min)
Najavljeni program: Lepe moje senokoše, Poljka, Ajde bimber u kolo, Rašpa, Drmeš
Komentar:
Lepe moje senokoše – pjesmu predvode tri muška pjevača (pozadi, zašto, a možda sa strane?) modulacija na žensku pjevačku skupinu koja lijepo čvrsto pjeva! Instrumentalni sastav decentno prati pjesmu – dobra instrumentalna pratnja (neću komentirati „sastav“ jer „Makarunove“ skupine obično „rentaju“ svirače jedni drugima…). U završnici svi skupa pjevaju – lijepo postavljeno i lijepo otpjevano!
Ajde bimber u kolo – bolja počimalja (mlada, još ima prostora za napredak) sigurna i čvrsta pjesma. Ono što je karakteristika njihov pjevanja je sigurno intoniranje što rezultira dobro balansiranim pjevanjem mladih i čvrstih glasova.
Rašpa, Drmeš – instr. sastav u istom tonu sigurno čvrsto ali nenametljivo ritmički prepoznatljivim obrascima prati/vodi ples svojih plesača. Mlada počimalja uvjerljivo rozga uz drmeš!
Čestitam na dobrom nastupu!

KUD „Izvor“, Rakovica (6:50 min)
Najavljeni program: Rakovički napjevi, Gluvo kolo, Milica
Komentar:
Oj Jelena brigo materina – napjevavanje muške i ženske pjevačke skupine, zanimljivim napjevima. Puno zvuka ali neprecizno, ne složno kako oni inače znaju. Ovo su iskusni pjevači koji to znaju puno sigurnije izvesti.
Kreni kolo – mlade pjevačice započimaju pjevanje u šetanom kolu; fali mi malo onog starinskog štiha… nisu opuštene… nedostaje Irena i par iskusnijih počimalja koje bi preuzele „kontrolu“ i tako navele ostale pjevačice na sigurniju, uvjerljiviju pjesmu. Mladi, najmlađi se igraju na sceni, vrlo dobro koreografsko rješenje! Ovakav pristup inkorporiranja najmlađih u scensku sliku može biti pokazni primjer i ostalima koji često muku muče s ulogom najmlađih u scenskom prikazu.
Milica – napokon opušteno veselo, čvrsto, angažirano, intonativno određeno (čak možda malo i prečvrsto… izvrsna svirka tamb. sastava kojeg smo kratko čuli ali su svoje jako dobro odsvirali.
Čestitam na dobrom nastupu!

KUD „Izvor“, Generalski Stol (6:00 min)
Najavljeni program: Kad se dvoje zavolilo mladih, Izvor voda, Šimi šimi kolo, Sving, Drmeš
Komentar:
Kad se dvoje zavolilo mladih – čvrsta pjesma, predvodi je dobar glas istaknute pjevačice. Uvježbano, pohvala ide muškim glasovima koji se pridružuju u pratećem glasu. No, u pjevanju se osjeti velika nesigurnost na kojoj treba poraditi, najbolje s više pjevanja, druženja (eh, kako su to „cure“ iz Zvečanja prije radile…)!
Izvor voda – mlada počimalja, odgovor u glas (nedostaje prvi glas u odgovoru) sam odgovor je ritmički neodređen iako odgovor zahtijeva čvrst i jasan glazbeni predložak…
Šimi šimi kolo – visoka intonacija koju ne mogu do kraja izgurati… Pjevački, ova skupina nije na visokom izvedbenom nivou (kao nekada dok ste imali svoje iskusne starije pjevačice) pa možda nije ni potrebno „gurati“ previše pjevanih brojeva. Dapače, vježbati, pjevati što više ali u ovoj fazi za scenski nastup to nije dovoljno.
Sving, Drmeš – izvrsni svirci, samo violina bajs i beglajt ali uigrani vrhunski!
Rozganje… OK;
Dobar nastup skupine iz Generalskog stola.

KUD „Sv. Rok“, Brežani (6:50 min)
Najavljeni program: Pokraj Kupe u malome selu, Okreni se lagano, Polka na otkos, Pokupski drmeš
Komentar:
Procvale su ružice rumene – šetano kolo, s pjevanjem koje u maloj ženskoj pjevačkoj skupini ne funkcionira, puno je uvjerljivije kada svi pjevaju. Šteta da pjesma nije uvjerljivija jer ovako dobra izvedba to apsolutno zaslužuje.
Pokraj Kupe u malome selu – mislim kad bi izabrali bolju počimalju da bi onda i odgovor ostalih bio uvjerljiviji. Mada usporedimo li ovo s počecima od prije par godina ovo je veliki, veliki napredak. Treba biti uporan i nastaviti raditi na segmentu pjevanja jer dobra pjesma Vam je više od pola programa…
Polka na otkos – instrumentalni sastav kojim dominira harmonika, ostali se instrumenti ne čuju, kao da ne sviraju…
Pokupski drmeš – izvrsno rozganje, mlada počimalja!!!
Sjećam se Vaših početaka koji su bili onako mladenački razigrani i neiskusni. Sada je to sasvim druga slika, vrlo ste blizu vrsnim izvedbama, samo još malo strpljenja i mislim da ćete dosegnuti razinu izvedbe vaših susjeda. Posebne pohvale rozganju, takvi primjeri kada mlade osobe pokažu kvalitetno svoj glas jednostavno oduševe.
Čestitam na dobrom nastupu!

KUD „Vinčica“, Belajske Poljice (6:50 min)
Najavljeni program: Opadaj lišće, Mali je vrtić ograđen, Polka, Drmeš uz rozganje
Komentar:
Opadaj lišće – izvrstan dvoglas kojim počima pjesma, dvije nove pjevačice dobro prilažu. Izvrsna počimalja cifra glasom! Ostatak skupine vrsno prilaže i u forteu završava pjevanje napjeva. Vrlo dobra izvedba!
Mali je vrtić ograđen – pjesma se nastavlja u dobrom raspoloženju ali sada uz pratnju inst. sastava (guci) lijepo se nadopunjuju! Dobra izvedba!
Polka, Drmeš uz rozganje – oba violinista sviraju u glas ali sastav dobro funkcionira. Izvrsno rozganje, Ankica!
Vrlo dobar nastup skupine iz Belajskih Poljica!
KUD „Korana“, Slunj (5:30 min)
Najavljeni program: Opšajdiri, Kukunješće, Seka Jela, Vrtikolo, Sviračko
Komentar:
Opšajdiri – brojni tamburaši, dobra instr. pratnje. Mlada počimalja, više pjevačica u prvom glasu nego u pratećem glasu.
Kukunješće, Seka Jela, Vrtikolo, Sviračko – pohvala ide sviračima; dobra suradnja pjevača i svirača kroz pjevanje. Dobra energija nastupa!
Svi elementi nastupa pokazuju dojmljivu vrsnost izvedbe koja već godinama krasi nastup skupine iz Slunja. Čestitam na vrsnom nastupu!

KUD „Lipovac“, Generalski Stol (7:00 min)
Najavljeni program: Dragoj rožu nosi, Izvor voda izvirala, Poljka, Drmeš uz rozganje
Komentar:
Lipa moja gora zelena – zanimljiv pokušaj pjevanja u sekstama, jako lijepo posloženo s intervencijama ostatka ansambla. Na okruglom stolu doznajemo da je ovo bila „prva pomoć“ u nedostatku počimalje koja inače predvodi ovaj napjev. No, pohvale za vješt pokušaj i dobru realizaciju. Mislim da je ovo dobar primjer kako trebamo „reagirati“ u situaciji koja je neuobičajena. Mnogi bi, umjesto da potraže privremeno rješenje, odustali što svakako nije pravi način rješavanja problema. Imao sam prilike gledati nastup „Lipovca“ u Otočcu i mogu potvrditi da oni to i u originalnoj varijanti jako dobro izvode.
Izvor voda – dobra počimalja; dobar odgovor!
Poljka, Drmeš uz rozganje – mali ali složni sastav violina beglajt i bajs! Fantastično rozganje, trenutno „najjača“ pjevačica na našoj sceni!
Čestitam na vrlo dobrom nastupu!

KUD „Rečica“, Rečica (6:30 min)
Najavljeni program: Mali vrtac ograjen, Stal sam se zarana, Šuma mala, Đikalica, Rečički drmeš
Komentar:
Mali vrtac ograjen – djevojački zbor; dobra počimalja; „guraju“ glas pa kadence zvuče prazno, ne može se osjetiti čista intonacija; korektna izvedba.
Stal sam se zarana – dobra pjesma muška pjevačke skupine;
Šuma mala – ovo mi je bolje, sigurna čvrsta mješovita pjesma; lijepo posloženo, sasvim druga stvar, zvuči, po meni, onako kako bi to i trebalo!
Napjevavanje u dijalogu muško žensko pjevanje, dva vrhunska istaknuta pjevača;
Đikalica – svirka na papiru; zgodno, inovativno bolje nego loš orkestar; nadopunja se svirkom na usnoj harmonici – odlično!
Rečički drmeš – uz rozganje, izvrsno, pravi finale smotre!!!
Nastup je počeo vrlo nesigurno, poput nastupa nekih osrednjih gradskih KUDova ali se je tijekom izvedbe i posebno u izuzetno dobro zamišljenom i izvedenom finalu pretvorio u jednu ako ne najboljih onda svakako najinventivniju izvedbu ovogodišnje smotre. Čestitam na jako dobrom nastupu!

Dr. sc. Joško Ćaleta
Institut za etnologiju i folkloristiku
Odsjek za folklornu glazbu i ples

Komentari su zatvoreni